NRK Meny
Normal

Forslag om kraftig JSF-kutt

Det amerikanske forsvaret bør klare seg med halvparten så mange kampfly av typen F-35 som planlagt, foreslår et utvalg oppnevnt av president Barack Obama.

Joint Strike Fighter (F35)

Kjøpet av Joint Strike Fighter (F-35) kan bli dyrere for Norge.

Foto: JSF.mil

Utvalget skal legge fram forslag til hvordan USA skal redusere sitt store budsjettunderskudd, og i utkast til rapport tas det til orde for dramatiske forsvarskutt.

LES OGSÅ: Frykter nye forsinkelser for F-35

LES OGSÅ: Nye jagerfly utsatt i 19 måneder

Det amerikanske forsvaret bør redusere innkjøpene av våpen og utstyr med 15 prosent, mener de to lederne av utvalget, Erskine Bowles og Alan K. Simpson.
Utvalget foreslår også at Pentagon kutter sine utviklingskostnader med 10 prosent, noe som vil bidra til å redusere det føderale budsjettunderskuddet i 2015 med over 40 milliarder kroner.

Bowles var stabssjef i Det hvite hus under president Bill Clinton, mens Simpson har lang fartstid i Senatet for republikanerne.

Følger for Norge

Det amerikanske forsvaret bør også stikke fingere i jorda og klare seg med halvparten av de 2.443 kampflyene de har lagt inn ordre på, mener utvalget.
Kampflyene er av typen F-35, også kjent som Joint Strike Fighter, og skal produseres av forsvarsgiganten Lockheed Martin.

Det planlagte flykjøpet vil være USAs dyreste våpenhandel noensinne med en antatt prislapp på hele 2.240 milliarder kroner over de neste 20 årene.
Norge skal etter planen kjøpe 56 slike fly, men en dramatisk reduksjon i produksjonen kan få store følger for prisen.

Det norske forsvarsdepartementet vil ikke kommentere amerikanske prosesser og beslutninger som ikke er endelige.

– Vi ønsker ikke å spekulere i eventuelle konsekvenser for Norge før konkrete beslutninger om endringer eventuelt foreligger. Det er naturlig at amerikanerne, som de fleste andre nasjoner i dagens finansielle virkelighet, ser på eventuelle muligheter for å kutte i forsvarsbudsjettet, får NTB opplyst i Forsvarsdepartementet.

LES OGSÅ: USA-politikere vil droppe JSF

- Bør skrinlegges

Marine Corps-versjonen av kampflyet bør skrinlegges helt, mener Obamas spareutvalg, noe som vil kutte USAs forsvarsutgifter med over 100 milliarder kroner i perioden 2012 til 2015.

Ved å videreføre dagens kampfly av typen F-16 og Boeing F/A-18E vil budsjettunderskuddet kunne reduseres med ytterligere 56 milliarder kroner, påpeker utvalget i sitt utkast til rapport.

Motstand i Kongressen

Hvor mange av budsjettutvalgets 18 medlemmer som vil slutte opp om de drastiske forslagene om forsvarskutt, er ennå ikke kjent.

Minst 14 av utvalgets medlemmer må stille seg bak forslagene før den endelige rapporten kan legges fram for president Obama. Dersom ikke dette skjer, må rapporten vannes ut og forslagene om kutt reduseres til det oppnås enighet.

Republikanerne motsetter seg vanligvis store forsvarskutt og vil ved hjelp av sitt nyerobrede flertall i Representantenes hus trolig stemme imot.

Også mange demokrater er skeptiske og tenker på de mange arbeidsplassene innen USAs forsvarsindustri.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt