Hopp til innhold

Økt frakt av atomavfall langs kysten

Høyradioaktivt avfall fra Tyskland kan i løpet av vinteren bli sendt i hemmelighet langs Norskekysten til Murmansk. Fra før har Polen sendt samme type avfall nordøstover.

Atomfrakt

Det russiske frakteskipet «MCL Trader» fraktet i 2009 atomavfall fra Polen langs Norskekysten – uten at noen ble varslet i forkant. Nå kommer det tilsvarende laster fra Tyskland.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Tyskland og Russland er i ferd med å sluttforhandle en avtale for å bringe tilbake gammel sovjetiskprodusert uranbrensel fra en forskningsreaktor i tyske Rossendorf, skriver barentsobserver.com

Det tyske føderale kontoret for strålevern har allerede gitt godkjenning for transport av 951 brukte uranbrenselelementer. Disse skal fraktes med lastebil fra Rossendorf til kai for videretransport med båt til Murmansk. I Murmansk skal det kjernefysiske avfallet taes over på jernbane og fraktes til Sør Ural for behandling.

Transporttillatelsen er gyldig fram til 16 april neste år, noe som betyr at frakten kan skje når som helst denne vinteren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I tråd med internasjonale avtaler

Seilte langs Norge.

Her seilte den russiske båten «MCL Trader» med atomavfall i oktober, ifølge radarplottene til nettstedet marinetraffic.com. Atomavfallet ble fraktet langs hele Norskekysten på vei til Murmansk for videresending til Sibir.

Foto: Skjermdump

Seksjonssjef i Statens Strålevern, Ole Reistad, sier norske myndigheter er klar over transporten.

– Du kan si at vi vet hva som sendes og hvor, men ikke helt når. Transporten gjøres i henhold til internasjonale avtaler. Hemmeligholdet er viktig for å minske risikoen for at avfallet ikke skal havne i hendene på uvedkommende, for eksempel terrorister, sier han til NRK.no

– Er det ikke betenkelig at dere ikke vet når frakten i tilfelle uhell?

– Det er todelt, helt klart. Vi ønsker også mer innsikt i disse forsendelsene, men de er ikke ulovlig. Vi har også god beredskap, selv om vi alltid vil kunne si at den også kunne være bedre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bellona: – For deffensivt

Vakthold

Tungt bevæpnet politi holdt i høst vakthold før atomavfallet ble fraktet fra Gydnia i Polen og til Murmansk langs Norskekysten.

Foto: National Nuclear Security Administration

NRK har tidligere skrevet om at russerne har fraktet atomavfall langs Norskekysten inntil 12 nautiske mil fra land.

Sigurd Enge, fagarbeider innen skipssikkerhet og beredskap i Bellona, sier miljøorganisasjonen har kjent til de tyskrussiske fraktplanene. Han misliker at den værharde Norskekysten skal være hovedfartsåre for den farlige lasten.

Økt transport mener han bør føre til økt press for å få innsikt i fraktvirksomheten.

– Det er ikke hjemmel for å holde tilbake denne typen informasjon. Det er ingen grunn til at norske myndigheter ikke skal få vite, slik at man kan ha beredskapen klar dersom uhellet først er ute, sier han til NRK.no

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.