Hopp til innhold

Demonstranter «stengte» gruve

Nok en gang går aktivistene i Neptune Networks til aksjon mot Sydvaranger Gruve i Kirkenes.

Neptune Network demonstrerer foran Sydvaranger Gruve

Neptune Network demonstrerer foran Sydvaranger Gruve.

Foto: Neptune Network

Mandag tikket en pressemelding fra Frank Hugo Storelv inn til NRK:

«Representanter fra Neptune Network stengte i dag kl 12:45 Sydvaranger Gruve AS i Kirkenes. Gruveselskapet der Tschudi Shipping er storaksjonær, har gjennom flere måneder brutt sin utslippstillatelse gitt av Klif.»

– Vi er i Kirkenes fordi Sydvaranger Gruve i 2008 fikk en tillatelse om utslipp til Bøkfjorden. Vi har i lang tid hevdet at disse utslippene ikke er i henhold til tillatelsen Klif har gitt dem.

Den fjerde juni kom Klif på en uanmeldt inspeksjon, og avdekket ulovlige utslipp i henhold til konsesjonen, sier Storelv.

– Det som er uforståelig og uakseptabelt er at sydvaranger gruver fortsetter med utslipp, og Klif lar dem få holde på. Det er uansvarlig og uakseptabelt.

– Hva kommer dere til å oppnå med aksjonen?

– Vi er her for å si til Sydvaranger Gruve at de må drive i henhold til lover og forskrifter. Det gjør de ikke i dag. Vi har aksjonert tidligere, og vi gir oss aldri!

– Vi er ikke stengt

Vi har ingen problemer med Neptune Network, sier Tony Beckmand i Sydvaranger Gruve.

– De har ikke stengt oss. De har hengt opp et banner det står «stengt» på, men porten er åpen. De står bare ved porten og følger med på hvem som går inn og ut. Det går fredelig for seg, og sikkerhetsmessig utgjør ikke dette er problem. Derfor kan de godt få legge frem poenget sitt, og så kan vi forhåpentligvis ha en rasjonell diskusjon senere i dag, eller i morgen.

– Er dere villig til å høre på hva de har å si om utslippene fra gruvene?

– Vi har en lisens som lar oss slippe ut kjemikalier, men vi fulgte ikke de riktige prosedyrene i mars, og vi fikk en påpekning fra Klif om det. Siden har vi ordnet opp i dette, og gitt Klif en foreløpig rapport som vi mener viser at det ikke har skjedd noen betydningsfulle miljøskader.