Hopp til innhold

Hevder ulykkesbåt ble kjørt for hardt

Men kapteinen på MS «Sollifjell» avviser påstandene. Se video.

Video HURTIGBAAT-140610T-TR-172839-SI_TR.mp4

Leverandøren av den splitter nye hurtigbåten MS «Sollifjell», Båtservice Mandal, hevder det ikke har skjedd feil under bygginga som kan forklare uhellet med fartøyet.

Hurtigbåten fikk i midten av mars omfattende skader mens den var på vei nordover på jomfrutur fra verftet på Sørlandet.

Kapteinen måtte søke nødhavn på Mørekysten, og ved kai viste det seg at hurtigbåten hadde fått omfattende skrogskader. Kapteinen ante ikke hvordan skaden hadde oppstått, spesielt siden været hadde vært godt.

– Ytre påvirkninger

Nå mener Båtservice Mandal at skadene skjedde i møte med grov sjø på jomfruturen nordover.

– Det har vært en ytre påvirkning. Og det mest nærliggende er at båten har fått seg en kraftig smell fra en bølge eller flere. Båten passerte Stadt, som er et værhardt område. Og det var der uhellet skjedde, sier Bjørn W. Fjellhaugen, administrerende direktør ved Båtservice Mandal AS til NRK.

MS «Sollifjell» er en av tre hurtigbåter som selskapet Veolia Transport Nord har bestilt fra Båtservice Mandal AS, og som skal brukes på strekningen Harstad – Finnsenes – Tromsø. Disse tre hurtigbåtene har en ny type karbonbasert skrog, og er langt mer miljøvennlig enn eldre hurtigbåter.

– Aldri opplevd så godt vær

Kapteinen som kjørte båten da uhellet skjedde, Konrad Olsen, avviser at han kjørte båten for hardt.

– Det avviser jeg på det sterkeste. Det er eventuelt bare ønsketekninger fra de som kommer med disse uttalelsene. Jeg har gått med båt på Stadt fire-fem ganger før, og har aldri opplevd så godt vær som på denne turen, sier Olsen.

Før levering ble hurtigbåten utsatt for en hardværstest. Olsen mener skadene oppsto da, og at de utviklet seg etterpå.

– Båten må ha vært skadet før vi tok den i bruk. Hvis ikke båten tåler svak vind, så kan man ikke bruke båten, avslutter kapteinen.

Ingen av de nye hurtigbåtene blir tatt i bruk før Havarikommisjonen har funnet årsaken til uhellet.