Hopp til innhold

– UNN viktigere enn Kirkenes

– På kort sikt er det viktigere for Nord-Norge å bygge på sykehuset i Tromsø enn i Kirkenes, sier direktør for eieravdelingen i Helse Nord, Paul Martin Strand.

Direktør Paul Martin Strand, Helse Nord

Direktør for eieravdelingen i Helse Nord, Paul Martin Strand, mener det er viktigere å bruke penger på UNN enn på lokalsykehusene.

Foto: Kari Skeie / NRK

Universitetssykehuset Nord-Norge Tromsø

Universitetssykehuset Nord-Norge.

Foto: NRK

I forslaget til ny investeringsplan for helseforetaket ønsker administrasjonen å vente med bygging av nye lokalsykehus til 2017, til tross for at behovet er stort.

– Det er begrenset hvor mye penger vi kan bruke på investeringer de nærmeste årene, sier Strand.

– Her har vi måttet ta en avveining mellom de regionale behovene knyttet til utbyggingsoppdragene for UNN i Tromsø opp mot lokalsykehusene, og den avveininga har endt med at det er viktigere for regionen å få på plass de regionale funksjonene ved UNN.

Stort behov

Forslaget til ny investeringsplan viser at Helse Nord ønsker å bruke 835 millioner på en ny fløy og et nytt pasienthotell ved Universitetssykehuset Nord-Norge de nærmeste seks årene.

Forslaget til investeringsplan for 2011-2018 var nylig ute på høring hos kommuner og fylkeskommuner i landsdelen. 22.juni skal planen behandles i styret. Blir denne lik høringsforslaget vil ikke lokalsykehusene få midler til utbedringer før i 2017.

Bygningene ved flere av lokalsykehusene er gamle, og behovet for utbedringer er stort. Ikke minst gjelder det Hammerfest og Kirkenes.

– Det er et gammelt bygg som ikke er tilpasset dagens drift på alle måter, sier driftssjef i Helse Finnmark, Øyvind Grongstad.

Grongstad, er derfor skuffet over forslaget fra Helse Nord.

– Ja, det er klart at vi er skuffet over at vi ikke blir prioritert høyere, det kan man ikke legge skjul på.

Planarbeidet fortsetter

Grongstad har siden 2008 ledet en gruppe som har lagt planer for et nytt sykehus i Kirkenes.

– Selve prosjekteringstida går frem til midt i 2012, og så har vi byggestart i 2012 og ferdigstilling i 2016.

Det mener Strand er urealistisk.

– For eksempel Vesterålen ble jo starta planarbeidet i idéfasen i 2002, og spaden gikk i jorda i 2010. Det er slik at Helse Nord ønsker å få på plass nytt lokalsykehus i Kirkenes, det pågår et planarbeid. Det planarbeidet skal fortsette og det blir ingen stopp i det.

Mer til vedlikehold

Sykehuset i Kirkenes har ikke blitt utbedret siden 1975 - og også styreleder i Helse Finnmark, Ketil Holmgren, hadde håpet på at de kunne starte nybygging før 2017.

– Konsekvensen er jo den at vi må bruke mer midler på vedlikehold, og at det tar lengre tid før vi får realisert vårt ønske om nye sykehusbygg.

Paul Martin Strand legger til at administrasjonen vil foreslå å gi ekstra penger til de lokale helseforetakene slik at de kan vedlikeholde lokalsykehusene til en bygging kan starte.