Hopp til innhold

- Svekker sikkerheten, mener Mads Gilbert.

Helse Nord vil prioritere fem sykehus i nord som skal behandle alvorlige og livstruende pasienter. – En helt feil vei å gå, mener klinikkoverlege.

Mads Gilbert

– Hvis Helse Nord sitt forslag går gjennom betyr det svekket sikkerhet for befolkningen, sier Gilbert til NRK.

Foto: Håkon Iversen / NRK

Helse Nord foreslår å prioritere fem sykehus som skal behandle alvorlige og livstruende pasienter fra landsdelen i fremtiden.

– Dette vil svekke sikkerheten for folk i nord, sier klinikkoverlege ved akuttmedisinsk klinikk på UNN, Mads Gilbert.

– Helt feil vei å gå

– Hvis Helse Nord sitt forslag går gjennom betyr det svekket sikkerhet for befolkningen, sier Gilbert til NRK.

I følge forslaget fra administrasjonen i Helse Nord skal sykehusene i Hammerfest, Tromsø, Harstad, Bodø og Mo i Rana styrkes for å kunne behandle alle traumepasienter i Nord-Norge.

Det utgjør rundt 130 personer i året.

Frykter for beredskap

Gilbert mener en styrking av traumeberedskapen er på sin plass, men er ikke enig i måten Helse Nord ønsker å gjøre det på.

Han frykter for beredskapen ved de sykehusene som ikke er prioritert, i en landsdel med store avstander.

– Det er riktig tenkt at vi skal ha et tungt traumesenter i Tromsø for store og alvorlige skader. Men hardt skadde må innom et lokalsykehus og stabiliseres for å tåle en lang transport - kanskje på tre-fire timer - for å komme frem til Tromsø, sier Gilbert.

Vil gjøre en bedre jobb

Fagdirektør i Helse Nord Jan Norum, sier de ikke har noen planer om å svekke beredskapen ved de andre sykehusene i Nord-Norge.

– Det vi gjør her er å oppgradere enkelte av våre lokalsykehus, slik at de gjøre enn bedre jobb enn de gjør i dag. Da vil traumepasienter kan få et bedre tilbud nærmere seg, sier Norum.

31. mai skal styret i Helse Nord ta stilling til forslaget fra administrasjonen.