Hopp til innhold

– Flaks at ingen ble tatt av skredet

Et stort jord- og isskred tok med seg uthus og begravde en bil. Se video!

Video Ras i Kåfjord

Kvinnen som bodde i dette huset i Manndalen var tilfeldigvis og heldigvis ikke hjemme lørdag kveld.

I 20-tiden lørdag kveld oppsto det et stort jord- og sørpeskred i Kåfjord i Nord-Troms. Skredet skjedde vel fire kilometer fra E6, oppe i Manndalen.

– Voldsom fart og kraft

Nils Ole Dalvik var øyenvitne til det som skjedde.

– Jeg var inne i huset mitt da jeg hørte det buldret og braket utenfor. Vi gikk ut på verandaen og så da at det kom store mengder jord og sørpe mot oss. Skredet, som bare var 100 meter bortenfor huset mitt, kom med voldsom fart og kraft og tok med seg et uthus og en bil, sier Dalvik til NRK.

Han sier at skredmassene ligger midt oppe på husveggen til naboen.

– Uthuset knakk som fyrstikker og bilen, som sto utenfor huset, ligger begravd under 3-4 meter med jord. Bare tilfeldigheter og flaks gjorde at ingen personer ble tatt av skredmassene. Hun som bor i huset var på besøk hos søsteren sin like ved, og skulle egentlig vært hjemme. Vi fryktet først at hun var tatt av skredet, men så kom hun springende ut av huset til søstera og bort til oss, sier Dalvik til NRK.

Skred i Manndalen

Skredet i Manndalen var bare et av mange skred i Troms lørdag. De høye temperaturene lørdag har ført til enorm snøsmelting.

Foto: Nils Ole Dalvik

Enorm snøsmelting

Dalvik sier at de ikke hadde mistanke om at det kunne gå skred der.

– Skredet kom som lyn fra klar himmel. Det har aldri gått slike skred her i området. Men det er kanskje ikke så rart at det skjedde. Det har vært hele 24 varmegrader her i Manndalen i dag, og det har ført til enorm snøsmelting, avslutter han.

Ordfører i Kåfjord, Bjørn Inge Mo, sier at han har utkommandert en maskinfører til å ta seg av de akutte tingene.

– Det er ingenting som tyder på at det vil skje flere skred i dette området nå, så det er ikke aktuelt å evakuere noen. Det har vært en enorm temperaturøkning - fra null grader til 25 varmegrader på ett døgn her i Kåfjord, sier ordfører Bjørn Inge Mo til NRK.

Måtte redde skiløpere

Og politiet i Troms fikk lørdag inn hele tolv meldinger om jord- snø- og isskred.

I 14-tiden lørdag gikk et stort skred ved Nordkjosbotn i Balsfjord kommune. Skredet tok med seg et grillhus og stanset rett bak et bolighus. Alle beboerne ble evakuert.

I 16-tiden gikk det et snøskred fra Stormauken ned mot Store Sagelvatnet. Ei hytte og et anneks ble tatt av skredmassene og ført ut på isen. Ingen personer ble skadet.

Like før klokka 18.30 ble et Sea King-helikopter fra Hovedredningssentralen sendt til Sorbmegaisa i Kåfjord kommune der seks skiløpere hadde gått seg fast på cirka 700 meters høyde på grunn av snøskred i området. Helikopteret plukket dem opp.

Like etter klokka 21 fikk politiet inn melding om at det var gått et stort snøskred mot bebyggelsen i Skibotn i Storfjord kommune. Ingen personer ble tatt av det skredet.

– Vær varsomme

– Politiet oppfordrer folk til å være varsomme med ferdsel i fjellet, og melde fra om utløste skred mot bebyggelse eller der det sees skispor i området, sier operasjonsleder Bjørn Danielsen ved Troms politidistrikt.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark