Hopp til innhold

Arbeidstilsynet refser Helse Finnmark

Krever at Helse Finnmark må rette opp arbeidssituasjonen til ambulansepersonell i Øst-Finnmark.

For ikke lenge siden fortalte ambulansepersonell i Øst-Finnmark om arbeidsdager som var så slitsomme at de kunne glemme turer de hadde kjørt .

De fortalte også om mye overtid, men arbeidsgiver Helse Finnmark nektet for at de jobber for mye overtid , og viste til ulike oppfatninger om forskjellige typer overtid.

Nå har arbeidstilsynet hatt tilsyn hos ambulansearbeiderne i Vardø og Vadsø. Og arbeidstilsynet er bekymret.

– De jobber veldig lenge, de har store belastninger på grunn av arbeidstid og det er faktisk slik at noen har fortalt at de har sovnet mens de har kjørt bil. Det er veldig alvorlig, sier Hallgerd Sjøvoll, tilsynsleder i Arbeidstilsynet.

Video nsps_upload_2010_1_19_10_34_31_1042.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Ambulansepersonell i Øst-Finnmark jobber opp til 600 timer overtid i året. Flere forteller at de har vært så slitne at de har sovnet bak rattet.

Må rette opp i forholdene

De ansatte i ambulansetjenesten har fortalt om en tung turnus, mye overtid og et arbeidspress som går på bekostning av sikkerheten.

Nå krever arbeidstilsynet at Helse Finnmark rydder opp.

– Vi synes det er så alvorlig at vi gir dem pålegg om å rette opp i dette, sier Sjøvoll.

Tilsynet krever i en fersk rapport at Helse Finnmark forsikrer seg om at de ansatte får nok hvile, og at de gjør arbeidsbelastningen mindre om dette er nødvendig.

Vil ikke ansette flere

I disse dager går Helse Finnmark gjennom rapporten.

– Vi vil gi en tilbakemelding på alle punktene, og vise at vi gjør de endringene som må til, sier informasjonssjef i Helse Finnmark, Thor Heimdahl.

Helseforetaket vil ikke ansette flere folk i ambulansetjenesten nå, men Heimdahl sier at de skal gå gjennom rutinene sine.

– Vi må påse at vi følger de regler og rutiner som skal følges, og hvis de ikke er gode nok må vi se på å forbedre rutinene.

Skal avlaste hverande

– Noen av de ansatte har fortalt at de har sovnet bak rattet. Hvordan skal dere sørge for at de får nok hvile uten å ansette flere folk?

– Nå legger vi om turnusordningene både i Vadsø og i Vardø, og gjennom en samhandling der skal de kunne avlaste hverandre en del. Men vi skal ikke ha personell som føler at de sovner bak rattet, og da må vi gjøre noen grep.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark