Hopp til innhold

Tror ikke på rovdyrpolitikken

Sauebønder har liten tro på foreslåtte tiltak etter rovdyrseminar.

Jerv
Foto: BBC

Forslagene for å dempe konflikten mellom beitenæring og rovdyr, vil ikke hjelpe dersom man ikke får færre rovdyr i Troms og Finnmark.

Det mener sauebønder som NRK har snakket med.

Etter de siste dagers rovdyr-seminar i Lakselv har flere forslag kommet på bordet.

Men sauebonde Frank Simensen fra Alta tror ikke situasjonen vil bli bedre før man får skyte flere rovdyr.

Frank simensen

Sauebonde Frank Simensen.

Foto: Halldor Asvall / NRK

– Det blir helt feil dersom man ikke tar tak i det grunnleggende problemet, som etter mitt syn er at det finnes for mange rovdyr.

Simensen mener flere av tiltakene som ble foreslått på møtet er gode, men mener at man er langt unna en endelige løsning.

– Utgangspunktet for hele forvaltningen var at beitenæringene ikke skulle ha større belastning enn tidligere, og det målet er man milevis unna.

Mange forslag

Forslagene var mange etter at byråkrater, politikere, forskere og folk fra beitenæringa hadde snakket sammen i ett døgn på rovdyr-seminaret i Lakselv.

Blant forslagene var mer beredskapsareal, flere og bedre fellingslag, bedre kommunikasjon mellom forvaltning og lokalbefolkning, og mer penger for å få kartlagt rovdyrene.

Willy Ørnebakk

Leder i rovviltnemda i Troms og Finnmark, Willy Ørnebakk.

Foto: Halldor Asvall / NRK

Leder i rovviltnemda i Troms og Finnmark, Willy Ørnebakk mener de fleste av disse tiltakene skulle være relativt enkle å igangsette, men medgir at ikke alle slike tiltak har virket like godt tidligere.

– Hvis man får en utvikling hvor man bare gir opp, så vil ikke dette fungere. Det finnes flere eksempler fra vår egen region på at man kan få til gode ordninger om man samarbeider.

Ørnebakk understreker at det er viktig med samarbeid, han mener bønder og andre ikke bare kan komme med krav.

– Skal man drive med beitedrift i områder hvor det er rovdyr, så må man gjøre noen tilpasninger i forhold til det.