Hopp til innhold

– Mistilliten mot rovdyrforvaltningen øker

– Forvaltningen hører ikke nok på lokalbefolkningen og næringa.

Per Olaf Lundteigen

Per Olaf Lundteigen.

Foto: Halldor Asvall / NRK

Bønder og reindriftsutøvere er uenige med forvaltninga om hvor mange rovdyr det er i fylket.

Gårdbruker og stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet mener forvaltninga bør lytte mer til folk fra næringa:

– Det er dessverre slik at forskning og forvaltning i alt for liten grad respekterer og lytter til det som er lokalbefolkningens erfaringer. Veldig mange er mye ute i naturen i jobb og kan veldig mye om det, men føler de møter en vegg. Vi må ha en helt ny holdning hos forvaltning og forskning; respekt for lokalbefolkningen.

– Hva slags grunnlag har du for å si at de ikke lytter?

– Det er bare å reise rundt i Norge og se hva som skjer. Lokalbefolkningens vurderinger av bestand og hva som må gjøres fremover blir ikke tatt alvorlig. Det fører til at det blir en avstand som i verste fall medfører at folk tar loven i egne hender.

Møttes til debatt

Paneldebatt

Paneldeltakere.

Foto: Halldor Asvall / NRK

I går møttes politikere, byråkrater, forskere, sauebønder og reindriftsutøvere for å snakke om fremtida til beitedyrene i Finnmark.

De er blant annet uenige om hvor mange rovdyr som finnes i fylket, og hvor mye som må bevises for at man skal få erstatning for beitedyr som er tatt av rovdyr.

I dag må noen fra Statens Naturoppsyn fysisk se kadaveret, for at forvaltninga skal gå med på at det har vært tatt av rovdyr.

– Staten veier tyngst

Paul A. Nilsen

Paul A. Nilsen.

Foto: Halldor Asvall / NRK

Seksjonsleder hos fylkesmannen i Finnmark, Paul A Nilsen, mener de lytter til det publikum har å si:

– Vi kan absolutt stole på folk, men vi er nødt til å forholde oss til bestandstall og skadedokumentasjon fra Statens Naturoppsyn når vi skal gjøre jobben vår i forhold til erstatning og annen type forvaltning.

– Hva betyr det for behandling av sakene hva folk fra næringa selv sier?

– Vi tar det med i en helhetsvurdering, men til syvende og sist er det offisielle tall fra Statens Naturoppsyn som vil veie tyngst.

– Skjer også mye positivt

Willy Ørnebakk

Willy Ørnebakk.

Foto: Halldor Asvall / NRK

Willy Ørnebakk er leder for rovviltnemda i Troms og Finnmark. Han er med på å bestemme hvor mange rovdyr som skal felles hvert år for å holde rovdyrbestanden på det nivået politikerne ønsker.

Han er uenig med Lundteigen i at mistilliten mot forvaltninga øker:

– Det er på noen punkter uenighet som blir tydeligere og tydeligere. Men på andre områder så skjer det positive ting som trekker den andre veien, så jeg synes det blir for unyansert å si at konfliktsituasjonen rundt rovdyrforvaltningen går én vei.

– Men erstatningsordningen og dette med uttak av rovdyr er de to største kildene til konflikt, etter mitt syn.