Hopp til innhold

Storebror til Snøhvit

Utbyggingen av Sjtokmanfeltet vil koste fire ganger så mye som Snøhvit.

Stjokman

Det er dimensjoner over ilandføringsanlegget til verdens største gassforekomst til havs, Sjtokmanfeltet.

Foto: Sevmorneftegaz Ltd.

Snøhvitanlegget i Hammerfest blir lite til sammenligning når det andre ilandføringsanlegget for gass fra Barentshavet blir bygd ved utløpet av Murmansk-fjorden.

Datterselskapet til operatøren Gazprom, Sevmorneftegas, regner med at rundt 3000 arbeidere vil være i virksomhet i den mest hektiske byggeperioden når den tar til om et år.

I tillegg kommer arbeidere som er knytta til legging av rørledninger og etablering av installasjoner ute i havet.

Lange avstander og store dyp

Avstanden mellom landanlegget og gassforekomstene ute i havet er lengre enn avstanden mellom Oslo og Trondheim. I første fase skal en rørledning legges i en trase som er ulendt med store dyp. Senere skal det legges to nye rørledninger.

Rørledninger Sjtokman

Det er aldri før lagt rør så langt ut til havs for å transportere gass, og ingeniørene må derfor utvikle nye måter for å hindre isdannelser under gasstransporten.

Foto: Sevmorneftegaz Ltd.

Is blir en utfordring

Gazprom, Total og StatoilHydro er enige om å drive operasjonene ute i havet fra en flytende plattform, som skal kunne stå imot is i området, og selskapene mener plattformen må tåle isfjell med en tyngde på opptil en million tonn.

Fra tid til annen er drivisen ute i havet over en meter tykk. Is vil være en av de største utfordringene ved utbyggingen av feltet.

Mye penger

Kostnadene er beregnet til 44 milliarder amerikanske dollar – uten kostnadene ved å kontrahere en tankflåte for transport til verdensmarkedet.

44 milliarder amerikanske dollar er om lag 270 milliarder norske kroner med dagens valutakurser. Snøhvitanlegget kostet om lag 58 milliarder norske kroner.

Etter planen skal de endelige beslutningene om utbygging skje i november neste år. Da er alle planer klare, og anleggsarbeidene starter umiddelbart. Tredje byggetrinn i prosjektet er planlagt avsluttet i 2019.

Gazprom regner med at den russiske stat vil få 110 til 120 billiarder amerikanske dollar i inntekter fra Shtokman i løpet av 50 år.