Hopp til innhold

Ønsker lisens i Vernesonen

En lisenesordning i Vernesonen er en god løsning for å kontrollere fisket. Det mener fiskebåtredere som er lei av at russere ikke melder om fangst.

Elektron

Kystvakta har siden 2001 sendt mer enn 1000 advarsler til russiske trålere som fisker i Vernesonen rundt Svalbard.

Men russerne gir blaffen i advarslene, og nekter å rapportere til norske myndigheter hvor mye fisk de tar i sonen.

Forsker ved Fritjof Nansens Institutt, Geir Hønneland, sier dette er et forsøk på å underkjenne Norges rettigheter til kontroll i sonen.

 

Ingen anerkjennelse

Vernesonen rundt Svalbard ble opprettet ensidig av Norge i 1977. Ingen land som driver fiske i sonen, har siden anerkjent den folkerettslig. Russlands utenriksminister uttalte i kjølvannet av Elektron-saken at Russland aldri har godtatt de norske fiskereglene i sonen. Russerne unnlater også konsekvent å rapportere fangst til norske myndigheter.

-Det er viktig at vi får bedre kontroll med fisket som skjer i Vernesonen. Det sier direktør i Fiskebåtredernes forbund, Audun Maråk.

Lisens nødvendig

Fiskebåtrederne tror ikke rapportering til norske myndigheter er nok for å stoppe det ulovlige fisket. De mener norske myndigheter må innføre lisensplikt, slik at Norge får makt til å bestemme hvem som får fiske i sonen.

-Norge har rett til å bestemme hvor mye som skal fiskes i Vernesonen og det er på tide at vi begynner å håndheve vår rett, sier Maråk.

Regjeringa vil ikke

Men fiskebåtrederne får ikke gehør hos politikerne. For å innføre lisensordning og gjøre Vernesonen til norsk økonomisk sone står ikke på regjeringens dagsorden. 

-Regjeringa har satt i verk flere tiltak for å få bukt med det ulovlige fisket, men lisensordning er ikke noe som vi vil prioritere. Det sier seniorrådgiver i fiskeridepartementet, Hans Olaf Steenslid.

 

 

Flere nyheter fra Troms og Finnmark