Hopp til innhold

Håper på samarbeid om helikopterbase

Helse Nord håper et samarbeid mellom ambulansetjenesten og redningstjenesten kan sikre ny helikopterbase til Troms. På tirsdag skal departementene møtes for å diskutere mulighetene.

Sea King fra 330 skvadronen ved Bodø hovedflystasjon.

I dag må redningshelikoptrene rykke ut fra Banak eller Bodø dersom noe skjer rundt Tromsø. Nå skal departementene møtes for å se etter en løsning på problemene.

Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret

På tirsdag skal Helse Nord møte Justisdepartementet og Helsedepartementet for å diskutere mulighetene for en helikopterbase i Troms.

Både 330-skvadronen og Hovedredningssentralen stiller seg nå bak ønsket om å etablere en ny helikopterbase i fylket. Med dagens løsning med et redningshelikopter på Banak og ett i Bodø, er flytiden til Tromsø om lag en og en halv time.

– Vi har påpekt at det er et ganske stort gap mellom disse to basene. Området vest og nordvest for Tromsø er i dag de områdene som er lengst unna et redningshelikopter. Tromsøflaket er et annet eksempel, sier sjef Svein Tore Pettersen i 330-skvadronen.

Han vil ikke uttale seg mer konkret om hvor i Troms de ønsker seg en ny base.

(Artikkelen fortsetter under)

Svein Tore Pettersen i 330

Svein Tore Pettersen i 330-skvadronen mener det er et et klart behov for en ny helikopterbase mellom Banak og Bodø.

Foto: NRK

– Stadig mer aktivitet og flere ulykker

Forslaget om en ny base får støtte fra både Helse Nord og Hovedredningssentralen Nord-Norge.

– Det er mer og mer aktivitet og flere og flere ulykker i Tromsø-regionen. Det ligger i et lite vakuum ettersom det er midt mellom de to redningsbasene på Banak og i Bodø. Derfor ser vi nå behovet for en ny redningsbase, sier avdelingsdirektør Tore Wangsfjord ved Hovedredningssentralen Nord-Norge.

I anskaffelsen av nye redningshelikopter i Norge (NAWSARH-prosjektet) er det identifisert et behov for et redningshelikopter i Troms-området. Alene ble et redningshelikopter vurdert til ikke å ha stor nok samfunnsmessig lønnsomhet. For å øke den samfunnsmessige nytten kan derfor et samarbeid mellom redningstjenesten og ambulansetjenesten være aktuelt. Et videre samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet vil kunne gi svar på dette.

Helse Nord, 21. desember 2012

– Slikt samarbeid er viktig

I desember skrev Helse Nord en utredning hvor de kartla behovet for nytt ambulansehelikopter mellom Bodø og Tromsø. Konklusjonen i utredningen er at helseforetaket foreslår et tettere samarbeid mellom ambulansetjenesten og redningstjenesten for å få mest mulig ut av en ny base.

Statsekretær Kristin Bergersen (Ap).

Statssekretær Kristin Bergersen sier et samarbeid kan være viktig ved en eventuell nyetablering.

Foto: Olav Heggø, Fotovisjon / regjeringen.no

– Allerede i dag driver redningstjenesten på denne måten. Men det er klart at et slikt samarbeid er viktig når man etablerer nye baser, sier statssekretær Kristin Bergersen (Ap) i Justisdepartementet.

Aktuelt med nye helikoptre

Det er Justisdepartementet som sammen med Helsedepartementet betaler for driften av redningstjenesten mens Forsvaret står for driften. En eventuell ny base i Troms vil være aktuell først når nye redningshelikoptre kommer til Norge.

Hvilken helikopterprodusent som velges, skal være klart i løpet av 2013, og de første helikoptrene vil trolig komme til Norge først i 2020.

– Det er fortsatt tidlig i saken, vi har nettopp fått utredningen til departementet. Vi skal selvfølgelig vurdere den på en ordentlig måte og se om vi kan få til en eventuell samordning, sier Bergersen.