Hopp til innhold

– Boplikt hører fortiden til

Ordfører Jan Dukene i Tvedestrand mener boplikt har utspilt sin rolle. – Nå bør vi avskaffe dette, mener Dukene. Han møter imidlertid stor motstand blant dem det angår aller mest.

Åkerøya

På Åkerøya i Lillesand forsvinner boplikten etter 27 år, til stor fortvilelse for mange. Flere kommuner kan følge etter.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Jan Dukene

Ordfører Jan Dukene (Tvedestrand tverrpolitiske liste) vil boplikt til livs. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Onsdag ble 27 års boplikt på Åkerøya i Lillesand opphevet med stort flertall i bystyret.

– Fungerer ikke

I Tvedestrand er det fortsatt boplikt på Lyngør og Sandøya. Det er ikke ordføreren spesielt glad for.

– Dette med boplikt føler jeg er en sak som har overlevd seg selv. Kanskje hadde vi behov for å ha dette en gang, men nå bør vi avskaffe det, sier Tvedestrands-ordføreren til NRK.no.

– Slik jeg ser det fungerer ikke boplikten slik den er i dag. Vil en ha boplikt, må en også ha det ved arv, sier Dukene.

Han tror øysamfunn som Lyngør og Sandøya ikke vil fungere noe dårligere om boplikten forsvinner også her, selv om det innbyr til at kapitalsterke mennesker kan kjøpe opp boligene og bruke dem som ferieboliger.

– Jeg tror det vil fungere tilnærmet som i dag. Veldig mange hus blir mørklagt gjennom arv. Om de blir mørke på grunn av arv eller gjennom at folk har kapital, det er ikke så interessant. Det er i hvert fall ikke lys i dem om vinteren, sier Dukene.

Tvedestrand kommune får snart konklusjonene fra et utvalg som evaluerer ordningen med boplikt på øyene.

Kritisk øyboer

Boplikten er et svært følsomt tema for mange. Spør man velforeningslederne på de to øyene i Tvedestrand, vil de ikke tone flagg i saken.

En tidligere velforeningsleder, Steinar Thorsen, som har bodd på Sandøya i 50 år, er imidlertid ikke i tvil om at boplikten har virket og at det er nyttig for befolkningsveksten i de små samfunnene.

– Jeg er veldig uenig i at boplikt ikke virker og bør avskaffes. Det han sikter til er at den ikke virker i forhold til at boliger arves over til fritidsbolig. Det er et unntak fra regelen. Jeg synes det blir rart å bruke som argument mot en ordning at en ikke holder styr på ting som en ikke er forutsatt å holde styr på, sier Thorsen.

– Jeg er nokså sikker på at fra det øyeblikket bopliktordningen avskaffes, så vil husene som kommer på salg nok en gang, nokså ensidig bli omsatt til fritidsboliger, med de konsekvensene det får, sier Thorsen.

På Sandøya er det ifølge Thorsen i de cirka 20 husene som ble omsatt de siste 15 årene før boplikten ble innført, praktisk talt ingen fastboende i dag.

– Og ser vi på boligene som er omsatt etter den tid, med boplikt, så bor i dag mellom en firedel og en tredel i disse boligene, sier Thorsen.

Sandøya, Tvedestrand

Sandøya har fortsatt bopliktordning. (Arkivfoto)

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Kan gi store prishopp

Lise Kjelle, leder av Sørlandets Eiendomsmeglerforening, sier det er vanskelig å si hvor stor prisøkning det vil bli i områder der boplikten opphører, men prisene vil stige.

– Jeg tror de vil øke noe. Du tiltrekker deg jo et helt nytt marked i forhold til kjøpere, og dermed en større interesse for boligene, som vil være prisdrivende.

– Boplikt er jo å se på som en heft når man skal selge en bolig ut i det åpne markedet, stadfester Kjelle.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %