Hopp til innhold

Bompenger kan betale bussen

Bompenger blir trolig brukt for å unngå kutt i kollektivtrafikken i Kristiansand. Det tror leder av Areal- og transportutvalget i kristiansandsregionen, Thore Westermoen.

Bompenger

Staten kutter trolig i overføringene til kollektivtrafikk i Kristiansand-regionen. Bilistenes bompenger kan derfor bli brukt for å sikre at busstilbudet opprettholdes.

Foto: Leif Dalen / NRK

Thore Westermoen

Thore Westermoen mener loven tillater bruk av bompenger for å sikre busstilbudet.

Foto: Sundsdal, Svein / NRK
Siv Viken

Siv Viken vil ikke uttale seg om bruk av bompenger for å sikre bussen. Vi forholder oss til de økonomiske rammene vi får, sier hun.

Foto: Leif Dalen / NRK

ATP-utvalget skal ta stilling til saken i dag, og Westermoen er ganske trygg på utfallet av drøftingene.

– Jeg forventer at et flertall i utvalget vil si ja til det fordi vi har alle vært opptatt av å styrke kollektivtrafikken og helst bygge den ut, men nå kan vi komme i en situasjon hvor det mangler mange penger for å få det til.

Mister trolig mange millioner

Kristiansandpolitikernes motstand til trafikkdempende tiltak – som veiprising og rushtidsavgift – kan få økonomiske konsekvenser. Staten er misfornøyd med at det gjøres for lite for å dempe biltrafikken i Kristiansand, og truer med å holde tilbake en del av de 60 millioner kronene som etter planen skal gis i belønningsmidler neste år.

– Det er ikke usannsynlig at belønningsmidlene faller bort eller blir sterkt redusert i 2012, sier Westermoen.

Varsler busskutt

Dette skaper uro blant dem som driver busstrafikken. Nettbuss Sør varslet i går reduksjoner i rutetilbudet og oppsigelser neste år. Buss-selskapet kan få mindre penger til driften av Agder Kollektivtrafikk fordi det er tvil om belønningsmidler fra staten.

Administrerende direktør Siv Viken i Agder Kollektivtrafikk har varslet innstrammingene til tross for at fylkespolitikerne har sagt at de ønsker å bruke bompenger til kollektivtransport.

– Det er usikkerhet om vi får belønningsmidler til drift neste år og ut fra det er det nødvendig med en effektivisering av rutetilbudet, sa Viken torsdag.

Video 808f1a38-c18b-487f-9b84-13ed47eaea06.jpg

Se TV-reportasjen om busskutt. .

– Adgang til bomfinansiert buss

Kuttene i busstilbudet skal skje utenom rushtid og ingen mister busstilbudet, ifølge Viken.

– Men det kan bety lengre reisetid for noen passasjerer midt på dagen, på kveldstid og søndager, sier Viken, som ikke vil uttale seg om bruk av bompenger til buss.

Det er et politisk spørsmål om Kristiansand kan søke om å bruke bompenger til kollektivtrafikk. Om søknaden sendes, avgjøres av ATP-utvalget senere i dag, men Westermoen er ikke i tvil.

– Vi må bruke bompengene som en inntektskilde for kollektivtrafikken og det er det adgang til i lovverket, sier utvalgets leder, Thore Westermoen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %