Hopp til innhold

Tviler på suicidal-tall i Lyngdal

Undersøkelsen der en av ti ungdommer i Lyngdal sier de har prøvd å ta sitt eget liv trekkes i tvil. Helsesøster Karen Lind i Lyngdal sier hverken hun eller andre helseforetak kjenner seg igjen i de mørke tallene i undersøkelsen.

Psykiske lidelser

Av undomsundersøkelsen i Lyngdal går det frem at mange unge sliter tungt. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Det jeg ble veldig overrasket over var den biten med å ha forsøkt å ta sitt eget liv. Det er jeg veldig skeptisk til, sier Lind til NRK.no.

Dystre resultater

I NOVA-undersøkelsen "Ung i Lyngdal" der nesten 450 lyngdalsungdommer fra 13 til 16 år har deltatt svarte hver tiende at de hadde forsøkt selvmord.

Samtidig oppgir hver femte elev i ungdomsskolen og hver tredje på første trinn i videregående at de har forsøkt selvskading, mens hver femte av de spurte sier de sliter med nattesøvnen.

– Stemmer ikke med inntrykket

Helsesøster Lind har imidlertid vondt for å ta alle tallene for god fisk.

Etter at hun ble kjent med de oppsiktsvekkende resultatene har hun snakket med andre helesøstre ved skolene, ABUP (barne- og ungdomspsykiatri) og sykehus og andre helseforetak.

– Alle instanser jeg har snakket med bekrefter at dette er ukjent for dem, sier Lind, som mener det i testen burde vært oppfølgingsspørsmål til punktet der elevene skal svare på om de har forsøkt å ta sitt eget liv, for å få et bedre bilde av situasjonen.

Mener helsesøstrene ville visst

Hun mener spesielt helsesøstertjenesten burde ha oppfattet det om situasjonen var så ille som undersøkelsen tyder på.

– Husk at både helsesøstertjenesten og skolehelsetjenesten er veldig godt kjent med ungdommene i dag. Vi har kjent de siden de var spedbarn og alle skolene i Lyngdal har fast kontortid med en helsesøster hvor man kan komme inn. Dette er et lavterskeltilbud og elevene kjenner til hvem helsesøsteren er, sier Lind.

– Og vi har aldri fått noe tegn på at problemene er så graverende som at ti prosent har prøvd å ta sitt eget liv, påpeker helsesøsteren.

Forstår skepsisen

Anders Bakken.

Anders Bakken i NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring). (Arkivfoto)

Foto: NOVA

NOVA-forsker Anders Bakken forstår innvendingene, men mener at man i Lyngdal absolutt bør ta resultatene på alvor.

– Jeg tror undersøkelsen viser at det er en del ungdommer som sliter med psykiske problemer i kommunen, understreker Bakken, som er forskningsleder i seksjon for ungdomsforskning i NOVA, som har foretatt undersøkelsen.

– Men jeg tror det er viktig å ha en kritisk innstilling til disse resultatene, medgir han.

Selvrapportering

– Det vil alltid være slik ved denne type undersøkelser som er basert på selvrapportering at man aldri kan være hundre prosent sikker på svarene. Noen ungdommer vil ha en tendens til å overdrive og svare feil på positive måter, mens andre vil svare feil på negative måter, tror Bakken, som oppfordrer kommunen til å uansett ta konsekvensen av resultatene.

– Det som er viktig ved denne type undersøkelser det er å se på resultatene i sammenheng med å bruke andre typer metoder. Snakke med ungdommer om hva de tenker rundt disse tingene, sier Bakken.

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 1,17 kr
Dyrest kl. 08 2,04 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,8 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %