– Det er ikke noe nytt med pasienten. Han er fortsatt stabil. Vi følger med ham videre og fortsetter å observere, sier fagdirektør Per Engstrand ved sykehuset.
Forskjellige smitte-varianter
Mannen er smittet av en variant av E.coli, men det er uklart om det dreier seg om den samme varianten som har tatt livet av 14 personer i Tyskland. Det finnes forskjellige typer av denne EHEC-varianten også.
– Vi vet at det er denne spesielle gruppen av E.coli. Han blir behandlet for denne type infeksjon. Vi undersøker nærmere hvilken stamme dette er, for å komme nærmere en avklaring på om dette er den samme stammen som har vært i for eksempel Tyskland, sier Engstrand.
Det vil ifølge fagdirektøren ta tid å komme frem til nøyaktig hvilken smitte mannen har fått i seg.
- SE OGSÅ: Frikjenner spanske agurker
- SE OGSÅ: Forbereder seg på flere syke nordmenn
Advarer mot grønnsaker
Det er ikke kartlagt hvordan den 40 år gamle sørlendingen er smittet, men ifølge Engstrand har han vært i kontakt med et tysk miljø, og det utelukkes ikke at hans smitte kan settes i forbindelse med E.coli-utbruddet i Tyskland.
Tyske myndigheter har meldt at årsaken til det tyske utbruddet er agurker fra to spanske provinser, men det er usikkert hva som er smittekilden.
Sykehuset i Kristiansand utelukker også at nordmannen er smittet av spanske agurker, men fylkeslege Kristian Hagestad i Vest-Agder råder folk uansett til å unngå grønnsaker med tysk tilknytning.
– Hvis de skal reise til Tyskland, eller får servert mat fra tyskere, så bør de kjenne til de rådene som tyske helsemyndigheter gir. For tiden er det at en ikke skal spise tomat, agurk eller salat, sier Hagestad.
– Smitte kjenner ikke landegrenser
E.coli-utbruddet startet for 2 uker siden.
Det har tatt livet av 15 personer, 14 tyskere og en svensk kvinne.
Flere hundre har blitt smittet, blant annet sørlendingen som er innlagt på isolat på sykehuset i Kristiansand.
Også flere dansker er smittet.
– Det er en påminning om at smittestoff ikke respekterer landegrenser. Og med en internasjonal matvarehandel så er vi utsatt for at vi kan få matbåren smitte i vårt land og i våre naboland, sier Hagestad.
- SE OGSÅ: Slik spres E.coli
- SE OGSÅ: Nekter for E.coli-agurker