Hopp til innhold

Hushovd er verdensmester

Ingen kunne hamle opp med oksen fra Grimstad i VM-innspurten.

Video Ny innspurt

Her går Thor Hushovd til topps i VM i landeveissykling, som første norske mannlige syklist. Desverre falt NRKs kommentatorer ut de siste meterne av løpet. De siste meterne av innspurten etterkommentert.

Thor Hushovd knuste alle i innspurten i nattens landeveisritt i sykkel-VM. Grimstad-mannen tok gull foran danske Matti Breschel og australske Allan Davis.

Gratuler Hushovd i kommentarfeltet under saken!

Karriererens høydepunkt

– Jeg skjønner ikke at det er mulig, var det første gullgutten utbrøt etter at han kom i mål.

– Det er vanskelig å forstå at jeg er verdensmester. Det er en
drøm. Jeg er målløs, sier Hushovd.

Hushovd har i løpet av karrieren rukket å vinne to grønne poengtrøyer og ni etappe-seiere i Tour de France, samt blitt verdensmester på tempo i ungdoms-VM i 1993.

Ingenting kan måle seg med dette.

– Nå har jeg ikke noe å sammenligne med lenger. Dette er VM, dette er det største. Jeg kommer til å være stolt over dette resten av livet, sier Hushovd til NRKs reporter.

Video Medaljer Hushovd

Her får Thor Hushovd det synlige beviset på at han er VM-vinner.

Samlet innspurt

Det så lenge ut som det ikke skulle ende med massespurt i løpet, men rundt to kilometer før mål var feltet samlet.

Det siste bruddet ble innhentet noen hundre meter før mål, og en tetgruppe på omlag 20 mann spurtet om seieren.

Danske Matti Breschel dro opp spurten og var nær ved å lykkes fullt ut, men han måtte nøye seg med sølv da Hushovd føk forbi på de siste meterne. Bronsen gikk til den australske hjemmefavoritten Allan Davis.

– Denne spurten passet meg bra, og det visste jeg. Derfor trengte jeg ikke være så aggressiv tidligere i løpet, sier gullvinneren.

– Det ble etterhvert et perfekt taktisk løp for Thor, sier Hushovds trener Atle Kvålsvoll til NRK.

Video Intervju Hushovd engelsk

Hushovds reaksjon på karrierens største triumf.

– Jeg sa til meg selv at jeg skulle nyte hvert sekund på pallen og øyeblikket hvor jeg får mestertrøya - den fineste trøya i feltet. Dette var et fantastisk stort øyeblikk, sier den nybakte verdensmesteren.

Gratuler sykkelkongen på NRK sports facebookside.

Historisk seier

Fra før var to 7.-plasser (Knut Knudsen i 1979 og Dag Otto Lauritzen i 1993) beste norske plasseringer i mennenes fellesstart.

Monica Valen (da Valvik) var inntil i dag Norges eneste verdensmester i landeveissykling fellesstart. Det skjedde på Sicilia i 1994.

Selv i den verste gullrusen makter Hushovd å se frem mot nye bataljer på sykkelsetet.

– Mitt største mål fremover nå er Paris-Roubaix. Å vinne en stor klassiker i denne trøyen vil være fint, sier en overlykkelig Thor Hushovd.

VM-gull var målet

Ikke overraskende er stemningen voldsomt høy også i Norges Cykleforbund. Sykkelpresidenten, Harald Tiedemann Hansen, kunne umulig ønsket seg en bedre jubileumsgave enn VM-gull, nå som Cykleforbundet er blitt 100 år gammelt.

– Jeg som er sykkelmann, jeg dette er det største som noen gang har skjedd i Norge. Se på antall nasjonene, all bredden sykkelsporten har, så er dette det største Norge har vært med på, sa en eurforisk sykkelpresident etter løpet.

Video Intervju Harald Tiedemann Hansen

Det er litt av en prestasjon for en så liten nasjon som Norge å ta VM-gull. Forklaringen på hvordan lille Norge har klart å erobre den aller gjeveste medaljen i sykkelsporten, den har sykkelpresidenten:

– Det bare viser at vi kan knuse verden, bare vi vil.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal