Hopp til innhold

Ble ranet av politiet i Latvia

Finn Olav Ausland fra Risør og en kamerat fra Oslo ble stoppet av en politibil i Riga, og tvunget til å tømme visakortet i en minibank.

Minibank

Politiet krevde 30 000 kroner av de to mennene, og tvang en av dem til å ta ut alt han hadde på kredittkortet sitt.

Foto: FRANCOIS DESTOC / PHOTOPQR/LE TELEGRAMME

En vennegjengen på seks fra Risør og Oslo var på ferie i Latvia i november. På vei hjem fra et kasino en kveld, ble to av mennene i gjengen stoppet av to politimenn, skriver Dagbladet.

Politimennene ville ha penger, fordi de mente at Ausland og kameraten var fulle på offentlig sted.

- Jeg tenkte at det helt sikkert var penger de ville ha, og spurte om vi bare kunne betale og bli ferdig med det. Da de forlangte 30 000 kroner, sa jeg sa at det var helt uaktuelt, og dermed ble vi tatt med i politibilen, sier Ausland til NRK.

Ble truet med pistol

Inne i politibilen ble det skrevet en rapport på latvisk, som politiet prøvde å tvinge de to norske mennene til å skrive under på, men de nektet. Da ble Ausland og kameraten kjørt rundt og rundt i Riga. Det ble foretatt alkoholtest i bilen, før de stopper ved en minibank.

Vi var sikre på at vi virkelig ville få gjennomgå. Dette var ikke noe å tulle med, det skjønte vi fort.

Finn Olav Ausland

- Vi ble kjørt inn på en mørk avsidesliggende plass, hvor vi ble skilt fra hverandre og avhørt hver for oss. Vi ble fratatt de pengene vi hadde på oss, og kameraten min ble truet med bort i minibanken, med det vi oppfattet som en pistol, sier Austad.

Til sammen ble mennene fratatt 8 000 kroner, før politiet tok passnummeret deres og satte dem av ved hotellet de bodde på.

- Anbefaler ikke Riga

Da vennegjengen oppsøkte Norges ambassade i Riga for å få hjelp, fikk de beskjed om at de burde ha tatt bilnummeret på politibilen og anmeldt saken til politiet. Det reagerer vennegjengen på.

På ambassaden fikk de høre at det var veldig vanlig at nordmenn blir ranet av korrupt politi, og at ambassaden hadde tatt saken opp på høyere hold, men at det ikke var mer de kunne gjøre. At de burde ta nummeret på en politibil, falt dem ikke inn. Og å anmelde saken til politiet - som faktisk var dem som hadde ranet dem - var uaktuelt.

- Dette skjedde midt i hovedgata. Jeg kan ikke anbefale noen å dra dit etter dette. Det var en forferdelig vond opplevelse, sier Austad.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %