Hopp til innhold

Får dyrere husforsikring etter utleie til asylsøkere

En huseier i Farsund, som leier ut leiligheter til asylsøkere, har fått en økning i husforsikringen på 650 prosent. Det betyr at huseieren må betale 120.000 kroner mer i året for å forsikre eiendommen fordi det bor asylsøkere i leilighetene.

En huseier i Farsund, som leier ut leiligheter til asylsøkere, har fått en økning i forsikringssummen på 650 prosent. Det betyr at huseieren må betale 120 tusen kroner mer i året.

Huseier Liv Siri Jølle Skårdal eier to store bygårder i Farsund.

Hun ble enke for to år siden, og overtok administrasjonen av de to eiendommene i sentrum av byen.

Den ene bygården er leid ut og brukes til asylmottak. Da hun opplyste om dette til sitt forsikringsselskap fikk hun nærmest sjokk da husforsikringen kom.

– Siden det er flyktninger og et mottak for flyktninger som jeg leier ut til, så er risikoen så stor når det gjelder brann at de er nødt til å heve forsikringspremien. Det ble for mye for pengeboka mi og det ble for mye for min forstand, sier Jølle Skårdal til NRK.

Enorm prisforskjell

Bygården, hvor to etasjer brukes til flyktningmottak, koster 140.000 kroner i året å forsikre, mens nabogården hvor det er vanlige boliger, koster 20.000 kroner å forsikre per år.

Familien har leid ut til asylsøkere i 10 år, og har aldri opplevd problemer.

Derfor synes hun forsikringsselskapene stigmatiserer utlendinger.

– Det er mange skjær i sjøen for en flyktning å bo her. Også skal det bli slik at vi ikke kan ha de, fordi vi ikke kan betale brannforsikringen på husene, sier hun oppgitt.

Bekymret

Richard Ivar Buch

Ordfører Richard Ivar Buch er bekymret for utleievirksomheten til asylsøkere med gigantiske forsikringspriser.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Det var Farsunds Avis som først omtalte denne saken i går, og ordfører i Farsund, Richard Ivar Buch (H), bekymrer seg over hva som kan skje med utleiemarkedet i kommunen når han hører om denne forsikringshistorien.

– Jeg ser helt klart for meg at utleiemarkedet og de som leier ut til flyktninger i Farsund kommune, nå vil få et problem, for nå blir forsikringsselskapene oppmerksomme på dette, og det kommer til å bli et punkt som alle må svare på når de tegner forsikring, sier han.

Han sier de som driver flyktningmottak eller de som leier ut sine private bygårder til slik virksomhet, vil få dette forsikringsproblemet rett i fanget.

– Og da vil flyktningmottak i hele landet få et stort problem når de skal skaffe bolig til flyktningene, sier Buch.

Økt risiko

Geir Trulserud

Direktør for skadeforsikring i Finans Norge, Geir Trulserud, forsvarer høye forsikringspriser der hvor det bor asylsøkere.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Men forsikringsbransjen er klar på at det er en økt risiko ved å huse asylsøkere.

– Det er helt andre kulturer som kommer inn til Norge. De får ikke tilstrekkelig botrening. Vi har helt andre elektriske systemer, oppvarmingssystemer, og matlagingssystemer. Det er store kulturforskjeller som krever god opplæring av asylsøkerne, sier direktør for skadeforsikring i Finans Norge, Geir Trulserud, til NRK.

Han er også helt klar på at det er en plikt å melde fra til forsikringsselskapet dersom man leier ut bolig til en asylsøker.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %