Hopp til innhold

Askefaste og pengelense

Ungdommene fra Stavanger blir sittende enda en uke i Cape Town.

Askefaste i Sør-Afrika

Malin Landa og Marte Wold fra Stavanger sitter askefaste og pengelense på vonde senger Cape Town i Sør-Afrika

Foto: Privat

De tre ungdommene i tjueårsalderen fra Stavanger lengter intenst hjem. De skulle reist for en uke siden, men de kommer seg ikke nordover før 1.mai.

Malin Landa, Bård Bjørknes og Marte Wold har vært ute og reist i mer enn tre måneder. De har vært i India, Thailand og Australia. Forrige helg kom de fram til Cape Town i Sør-Afrika for å fly hjem til Stavanger. Det satte askeskyene fra Island en stopper for.

-Flyene hjem er fullbooket til midt i mai

Askefast i India i over to uker

Slik skildrer bloggen deres opplevelsen på flyplassen i Cape Town da de kom for å reise hjem:

–Her kommer slaget. Neste ledige fly var 1. MAI!!!!! Det foeltes virkelig som et HARDT slag i ansiket, og vi maatte rygge bakover for ikke aa falle. Saa gikk vi rett til naermeste telefonkiosk for aa ringe mammaer og pappaer.

(Arikkelen fortsetter under bildet)

Askefast i Sør-Afrika

Malin Landa og vennene hennes har fordrevet tiden med alt som ikke koster mye penger. De har blant annet vært på apartheid-museum.

Foto: Privat

–Slutt på pengene

–Det var slutt på pengene da vi kom hit. Vi har måtet tigge venner og familie om hjelp via Facebook, forteller Malin Landa på telefon til NRK.

Reiseforsikringen dekket fire dager mat og opphold. Uansett går det en stund før de pengene blir utbetalt.

–Det er en spesiell situasjon å være blakke og ikke kunne komme seg noen steder. Vi har forsøkt å finne på alt som det er mulig å finne på uten å bruke penger. Nå er vi luta lei av å vente, sier Malin.

–Uhygieniske og sultne

Hun forteller at det enkle hotellet de bor på fortsatt er stappfullt av folk i lignende situasjoner. Overalt går det europeere som venter på å komme hjem. De har truffet spesielt mange fra Storbrittania og Nederland.

–I dag har vi roet oss litt ned med tanken paa at vi er tvunget til aa vaere uhygienske og sultne i to uker til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Askefaste i Sør Afrika

Bård Bjørknes, Malin Landa og Marte Wold kommer seg ikke hjem fra Cape Town før første mai.

Foto: Privat

Dersom det ikke dukker opp flere askeskyer eller adre hindriger, kan de tre Stavanger-ungdommene sette seg på British Airways flyet første mai og fly hjem via London og Oslo.

Dette er hjemkomsten de drømmer om:

Paa flyplassen skulle hele Stavanger staatt med aapne armer og taarer i oeynene. Og vi skulle staa ned rulletrappen og se ut som takras etter en lang flytur og luktet svette. Saa var planen aa komme hjem og ta en NORSK dusj, spise NORSK mat og sove i en NORSK seng.