Hopp til innhold

Her henter folk Halloween-gresskar

Noen blir overrasket over at gresskar ikke vokser på trær. Grønnsaksbonde Gunnar Wiig forsikrer folk om at hans gresskar kan plukkes fra bakkenivå.

Gunnar Wiig og gresskar

Grønnsaksbonde Gunnar Wiig skuer utover gresskaråkeren. Folk har hele helgen hentet gresskar på Jæren, men Wiig regner med folk vil hente også i dag og i morgen.

Foto: Mari Friestad / NRK

Gunnar Wiig og gresskar

Grønnsaksbonde Gunnar Wiig med et lass av årets ferskeste gresskar.

Foto: Mari Friestad / NRK

Halloween står for tur førstkommende onsdag. Dagen har kanskje ikke samme status i Norge som i USA, men mange velger likevel å feire dagen med kostymer, godteritigging - og gresskar.

Grønnsaksbonde Gunnar Wiig har i syv-åtte år produsert gresskar på Vik på Jæren. Han bekrefter at interessen for de store, oransje grønnsakene er god.

– Det har vært mye folk her hele helga, men jeg regner med det kommer folk både i dag og i morgen for siste innspurt. Jeg tror vi skal dekke flesteparten av de som kommer og spør, sier Wiig.

Oljefolk

Wiig forteller at alle typer mennesker kommer for å plukke seg et Halloween-gresskar, ofte barnefamilier. Det er imidlertid én gruppe som skiller seg litt ekstra ut.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Grillkongen Craig Whitson besøkte gresskarkongen Gunnar Vik.

VIDEO: Her mimrer amerikaneren Craig Whitson om sin barndoms Halloween og godteriet fra Mrs. Pappy. Innslag: Per Øystein Kvindesland/Bjørn Olav Skjæveland

Alice Cooper-gresskar

Noen bruker ekstra lang tid på å dekorere gresskaret til Halloween. Her har Inga Dalsegg fra Trøndelag laget et Alice Cooper-inspirert gresskar.

– Det kommer veldig mange amerikanere, sikkert 50 prosent av de som jobber i oljå i Stavanger, mener bonden.

På trær

Amerikanerne som kommer er trolig godt kjent med hvordan gresskar blir til. Blant nordmenn finnes det noen som får seg en overraskelse når de kommer til gården.

Wiig forteller om en episode med en familie han husker godt.

– Hun ene sa: «Se, de vokser ikke på trær!» Det er ganske fascinerende når ikke foreldrene vet bedre heller, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Bonde Gunnar Vik viser fram et sjukilos gresskar fra årets avling.

VIDEO: Gunnar Wiig i gresskaråkeren på Vik på Jæren. Foto: Mari Friestad

Hadde gresskar vokst på trær, måtte trærne vært i besittelse av svært kraftige greiner. Ifølge Vik er årets gresskar nemlig enda større enn i fjor.

– Dette året har vært ubegripelig. Vi har gresskar på opp til 15 kilo, sier han.

Alt kan brukes

Mat av gresskar

Gresskarinnmat kan brukes til så mangt.

Foto: Mari Friestad / NRK

Grønnsaksbonden vet at mange kjøper gresskar for å lage skumle gresskaransikter. Han tror mange ikke er vandt med å bruke gresskar til mat, men alt kan brukes. Wiig mener spesielt ungdom er flinke til å benytte seg av innmaten.

– Det som er imponerende, er at det er mye ungdom som lager sylt. De går på nettet, ser på oppskrifter og kjører full pakke, sier han.

NRKs matsider finnes flere oppskrifter med gresskar, blant annet gresskarsuppe, gresskargnocchi, stekt gresskar og gresskarpai.

Da NRKs reporter var på besøk tidligere i dag, hadde Wiig laget syltet gresskar, pannekakelignende gresskar og ovnsstekte gresskarfrø.

Hva bruker du innmaten i gresskaret til? Del dine beste oppskrifter i kommentarfeltet under.