Halloween står for tur førstkommende onsdag. Dagen har kanskje ikke samme status i Norge som i USA, men mange velger likevel å feire dagen med kostymer, godteritigging - og gresskar.
- Les også:
- Les også: Halloween mer travel enn julekaoset
Grønnsaksbonde Gunnar Wiig har i syv-åtte år produsert gresskar på Vik på Jæren. Han bekrefter at interessen for de store, oransje grønnsakene er god.
– Det har vært mye folk her hele helga, men jeg regner med det kommer folk både i dag og i morgen for siste innspurt. Jeg tror vi skal dekke flesteparten av de som kommer og spør, sier Wiig.
Oljefolk
Wiig forteller at alle typer mennesker kommer for å plukke seg et Halloween-gresskar, ofte barnefamilier. Det er imidlertid én gruppe som skiller seg litt ekstra ut.
(Artikkelen fortsetter under videoen)
– Det kommer veldig mange amerikanere, sikkert 50 prosent av de som jobber i oljå i Stavanger, mener bonden.
- Les også:
På trær
Amerikanerne som kommer er trolig godt kjent med hvordan gresskar blir til. Blant nordmenn finnes det noen som får seg en overraskelse når de kommer til gården.
Wiig forteller om en episode med en familie han husker godt.
– Hun ene sa: «Se, de vokser ikke på trær!» Det er ganske fascinerende når ikke foreldrene vet bedre heller, sier han.
- Les også: Knask, knep eller mageknip
(Artikkelen fortsetter under videoen)
Hadde gresskar vokst på trær, måtte trærne vært i besittelse av svært kraftige greiner. Ifølge Vik er årets gresskar nemlig enda større enn i fjor.
– Dette året har vært ubegripelig. Vi har gresskar på opp til 15 kilo, sier han.
Alt kan brukes
Grønnsaksbonden vet at mange kjøper gresskar for å lage skumle gresskaransikter. Han tror mange ikke er vandt med å bruke gresskar til mat, men alt kan brukes. Wiig mener spesielt ungdom er flinke til å benytte seg av innmaten.
– Det som er imponerende, er at det er mye ungdom som lager sylt. De går på nettet, ser på oppskrifter og kjører full pakke, sier han.
På NRKs matsider finnes flere oppskrifter med gresskar, blant annet gresskarsuppe, gresskargnocchi, stekt gresskar og gresskarpai.
Da NRKs reporter var på besøk tidligere i dag, hadde Wiig laget syltet gresskar, pannekakelignende gresskar og ovnsstekte gresskarfrø.
Hva bruker du innmaten i gresskaret til? Del dine beste oppskrifter i kommentarfeltet under.