Hopp til innhold

– Subutex fra utlandet selges til unge

Det er fritt fram for norske rusmisbrukere å hente en månedsrasjon av Subutex i utlandet. Ifølge Rusteamet i Haugesund kommune selges en stor andel av dette videre på gata. De frykter at dette fører til at unge rekrutteres inn i rusmiljøet.

Subutex fra utlandet selges til unge

Rusteamet i Haugesund kommune er bekymret over at Subutex som blir handlet lovlig i utlandet selges på gata i Norge.

Kai Warholm

Kai Warholm, leder i rusteamet i Haugesund kommune.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK
Kjell Norvald Lie

Kjell Norvald Lie.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK
En rusmisbruker snakker med NRKs Rosa Iren Villalobos

En anonym rusmisbruker snakker med NRKs Rosa Iren Villalobos.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Da politiet i går undersøkte en buss med syv rusavhengige fra Haugesund som hadde vært på handletur i Belgia fant de 1000 tablettar med Subutex. Dette er lolige rasjoner, og politiet lot dem gå, men flere reagerer nå på pille-shoppingturene.

– Selges for å finansiere nye turer

Ikke alle subutex-tablettene som hentes fra utlandet går til eget bruk av de rusavhengige. Rusteamet i Haugesund mener mye blir solgt videre på gata. De frykter derfor flere unge vil rekrutteres inn i rusmiljøet.

– Vi hører at pasienter reiser til utlandet, får med seg høye døgndoser for en måned og tar det meg seg tilbake. Det ligger litt i kortene at dette skal gå til å finansiere nye turer, sier Kai Warholm, leder i rusteamet i Haugesund kommune.

– Vi har hørt at det er stadig yngre personer som blir kjent med Subutex på denne måten, sier Warholm.

– Har sett unger komme ned hit

Under Risøybroa i Haugesund samles rusavhengige daglig. Også de kan bekrefte at Subutex selges til unge på gata.

– Jeg har sett at unger kommer ned hit. Jeg jager dem bort jeg, fordi de har ikke noe her og gjøre, sier Kjell Norvald Lie som selv er rusavhengig.

Hva tenker du om at barn ned i 14-års alderen begynner på Subutex?

– Det er galskap, svarer Lie.

– Mye høyere doser enn de norske

Også en annen rusmisbruker NRK møter under Risøybroa reagerer sterkt på det.

– Hadde jeg sett noe slikt hadde jeg sprukket med en gang. Jeg hadde ikke klart å holde meg. Da vet jeg at den personen som hadde solgt det ikke hadde stått oppreist etterpå, sier mannen, som ønsker å være anonym.

Rusteamet i Haugesund merker at flere unge tar kontakt fordi de er blitt rusavhengige av subutex, uten å ha tatt andre narkotiske stoffer.

– Jeg er skremt og jeg synes at noen må se nærmere på den muligheten som ligger der nå med å hente inn en måneds rasjon. Det er såpass høye døgndoser at det er ingen i Norges land som opererer med den type døgndoser som de får i utlandet, sier Kai Warholm.