Hopp til innhold

Brannstifter frifunnet for ett tilfelle av mordbrann

En 53 år gammel mann som er dømt for to tilfeller av mordbrann i Egersund, er frifunnet for ett av tilfellene i lagmannsretten.

Brann Egersund

Mannen tente på denne bilen utenfor et leilighetskompleks i Egersund i september i fjor. Han er dømt til fengsel i fire år og seks måneder i Gulating lagmannsrett.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

53-åringen ble i juni i år funnet skyldig i å ha startet to branner i Egersund, hvor det i begge tilfellene var stor fare for at menneskeliv kunne gå tapt.

Han ble dømt til fengsel i seks år i Dalane tingrett, men anket dommen. I Gulating lagmannsrett er 53-åringen frifunnet for det ene tilfellet, men dømt for et tilfelle av mordbrann, og et tilfelle av mordbrannforsøk.

Tente på dørmatter

Han er frifunnet for å ha startet en brann hvor menneskeliv lett kunne gått tapt i Gamle Eigerøyveien i Egersund i november i fjor. Mannen helte brennbar væske på to dørmatter utenfor en leilighet i bygget, og tente på. Brannen ble oppdaget av tilfeldig forbipasserende, som fikk slukket flammene.

Flertallet i lagmannsretten mener ikke personene som lå og sov inne i leilighetskomplekset lett kunne ha omkommet dersom brannen ikke ble slukket i tide.

Satte fyr på bil

Mannen er også i lagmannsretten dømt etter mordbrannparagrafen for å ha startet en brann i Sokndalsveien i Egersund i september i fjor.

Han plasserte et malingsspann med tekstilbiter under en personbil som sto parkert i en carport i et leilighetskompleks, og tente på. Bilen, carporten og en bod tok fyr, og lagmannsretten mener en eller flere av personene som lå og sov i leilighetskomplekset lett kunne mistet livet om ikke brannen ble oppdaget og slukket i tide.

Fire dager tidligere prøvde mannen å tenne på den samme bilen tre ganger, men brannene slukket av seg selv. Lagmannsretten mener det også i dette tilfellet var fare for at menneskeliv kunne gått tapt.

Gulating lagmannsrett har dømt mannen til fengsel i fire år og seks måneder.

Mannen er også dømt for flere innbrudd og skadeverk, plagsom opptreden og for å ha kjørt bil uten gyldig førerkort. Han er i Dalane tingrett dømt til å betale 2,7 millioner kroner i erstatninger, og 125.000 kroner i oppresining til beboere i leilighetskomplekset i Sokndalsveien.