Hopp til innhold

– Ordføreren har ikke forstått hva han ikke kan. Da har vi et problem.

Etter flere måneder med kritikk og klager fra foreldre vil politikerne i Bjerkreim at mobbing i skolen skal håndteres bedre enn før. Det vedtok kommunestyret i går kveld. Foreldrenes rådgiver mener både skoleledelsen og kommunen er inkompetent, og at det derfor er vanskelig å bli bedre.

Marthon Skårland

Bjerkreim-ordfører Marthon Skårland får flengende kritikk for hvordan kommunen har håndtert mobbesaker på. Selv viser han til at Bjerkreim ikke er verre enn andre kommuner.

Foto: Øystein Ellingsen

I høst skrev Foreldrenes Arbeidsutvalg (FAU) ved Bjerkreim skole en skarp klage mot skolen og kommuneledelsen. De mente skole- og kommuneledelsen hadde sviktet totalt i å håndtere en rekke saker der elever opplevde mobbing.

I en rapport fra Rogaland Revisjon har kommunen senere fått flengende kritikk for måten den har håndtert mobbing på.

Gaute Bjørnsen

Gaute Bjørnsen.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK
Lisbeth Stokkeland

Lisbeth Stokkeland.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Rapporten var oppe i kommunestyret i Bjerkreim onsdag kveld. Der var blant andre FAU-leder Lisbeth Stokkeland og foreldrenes rådgiver, Gaute Bjørnsen, til stede.

Vil noen skal stilles til ansvar

Politikerne vedtok en skjerping, og Stokkeland håper det nå kan bli ro, men også at noen tar på seg skylden.

Stavanger Aftenblad har omtalt saken i flere reportasjer, og satte dermed fart i en gransking av rutinene for mobbesaker i kommunen.

– Jeg ønsker at de skal stilles til ansvar for det de har gjort galt, og at de kan få rutiner og passe på at rutinene følges. Både rektor og skolesjefen har et ansvar oppi dette, mener hun.

– Betyr det at du mener de må gå?

– Jeg vet ikke om de må gå. Men jeg håper det får konsekvenser for en av dem eller begge, sier hun.

– Har manglet kompetanse i lang tid

Rogaland revisjon gjennomgikk åtte mobbesaker, og konkluderte forrige måned at skolen og kommunen sviktet og begikk lovbrudd i flere saker.

Denne uken har FAU skrevet til politikerne, og viser til at to nye mobbesaker er klaget inn til Fylkesmannen, skriver Stavanger Aftenblad.

– Det viktigste her er at politikerne skjønner at det over lang tid har manglet kompetanse og holdninger som skal til for at unger skal føle seg trygge, for at foreldre skal kunne melde fra om mobbing, og ikke risikere å bli angrepet, sier Bjørnsen, som driver eget rådgivningsbyrå, og er leid inn av FAU for å gå kommunen nærmere etter i sømmene.

– Forstår ikke at de ikke kan

Han er ikke nådig i sin kritikk av skolen og kommunen.

– Det er to former for inkompetanse. Den ene er at en ikke er kompetent, men tar til seg korrigeringer og retter opp. Den andre er når en ikke forstår at en ikke er kompetent. Og det er det som dessverre er tilfelle her.

– Vi har sett så lenge, og det har blitt påpekt fra så mange hold, at det ikke er kompetanse, verken juridisk eller faglig, til å håndtere dette. Men det blir ikke forstått. Hvordan skal en da klare å rette opp? sier han.

– Prøver det beste vi kan

– Det er tydelig at heller ikke ordføreren har forstått hva som er kjernen i dette problemet. Han har ikke forstått hva han ikke kan, og da har vi et problem.

Ordfører Marthon Skårland tar kritikken slik:

– Når det gjelder mobbing, ligger vi omtrent på linje med de andre kommunene. Vi kunne ligget bedre an, men vi er ikke dårligere. Vi har en del saker vi må få orden på, og der prøver vi det beste vi kan, sier han.

Flere nyheter fra Rogaland