Hopp til innhold

Oljestreik har kostet over 100 mill.

Oljestreiken som nå pågår koster samfunnet og oljeselskapene 30 millioner kroner hver dag, ifølge beregninger fra Oljeindustriens Landsforening (OLF). – Vi kan ikke forholde oss til slike tall, sier de streikende.

Baker Hughes-streikende utenfor BJ Services i Tananger

Noen av de streikende i Baker Hughes utenfor lokalene til BJ Services i Tananger. BJ Services ble kjøpt opp av Baker Hughes. De ansatte som byttet arbeidsgiver ønsker å beholde tariffavtalen de hadde, mens arbeidsgiveren vil at de skal inngå en tariffavtale som er felles for alle Baker Hughes-ansatte. Klubbleder Rolf Onarheim i hvit hjelm.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Lørdag gikk 114 Safe-organiserte i oljeserviceselskapet Baker Hughes ut i en streik som rammer 12 rigger og installasjoner på norsk sokkel.

Centrica er et av selskapene som rammes av streiken. De borer for tiden etter olje i Norskehavet, men på grunn av streiken blir det full stopp fra torsdag.

– Vi har en operasjon på West Alpha hvor de er tatt ut i streik. Fra torsdag blir operasjonen stoppet, og det kommer til å få konsekvenser både for fremdrift og økonomi for oss, sier letesjef i Centrica, Steinar Meland.

100 millioner til nå

For hver dag med streik betyr dette betydelige summer i tap. Nærmere bestemt 30 millioner kroner daglig, ifølge Oljeindustriens Landsforening (OLF).

Tirsdag streiker de ansatte på fjerde dagen, og med OLFs beregninger betyr det et samlet tap på over 100 millioner for staten og selskapene.

Oseberg C-platformen

Dersom ikke sikkerhetsgrunner gjør at arbeidet med brønnen må fortsette, rammes også Statoils Oseberg C av streiken.

Foto: StatoilHydro / Helge Hansen
Gullfaks C

Statoils Gullfaks C er en av riggene som berøres av streiken, men konsekvensene er foreløpig begrenset, ifølge OLF.

Foto: Øyvind Hagen / StatoilHydro

Klubblederen for de streikende har ikke dårlig samvittighet.

– Vi kan ikke forholde oss til de tallene som kommer ut nå, sier Rolf Onarheim, klubbleder for de Safe-organiserte i Baker Hughes.

– Meningsløs streik

– Jeg har ikke lyst til å gå inn på tall, men for hver dag er det betydelige summer det er snakk om, sier Meland.

I tillegg hadde Centrica før streiken en måned igjen før brønnen de borer skulle ferdigstilles.

– Det blir nå utsatt, sier letesjefen.

– Enorme summer for en meningsløs streik, sier arbeidslivsdirektør Jan Hodneland i OLF til Stavanger Aftenblad.

Tap for både selskapene og staten

Å leie en oljerigg koster omkring tre millioner kroner per dag. I første rekke rammes olje- og riggselskapene, men også Norge taper. 78 prosent av utgiftene til leteboring dekkes nemlig av staten, og når leting tar lengre tid, som i Centricas tilfelle, koster det også mer penger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Baker Hughes-streikende utenfor BJ Services i Tananger

De ansatte har samlet seg utenfor bedriftens lokaler i Tananger. Både strøm til vaffeljernet og en grill er på vei, og skal gjøre streikevaktene mer behagelige.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Safe-medlemmene i Baker Hughes var tidligere ansatt i et selskap som ble kjøpt opp av den nåværende arbeidsgiveren.

– Har brukt 30 år på avtalen

Disse ansatte vil beholde tariffavtalen de hadde, mens OLF vil at de skal gå inn på en felles tariffavtale med de 650 Baker Hughes-ansatte som er organisert i Industri Energi (IE).

– Vi har hatt mange oppgjør, som har endt i både mekling og streik, for å få til denne avtalen, sier klubbleder Onarheim.

– Vi har brukt 30 år på å bygge opp avtalen. Vi kan være med på å bygge en felles, men da må de gi oss tid. Det er ikke slik i norsk arbeidsliv at arbeidsgiver trer betingelser ned over hodet på de ansatte. De skal være åpne for forhandlinger, sier Alf Bang Jacobsen.

– Må vi streike lenge, så gjør vi det

– Vi håper på en løsning, men må vi streike lenge, så må vi streike lenge, sier Bang Jacobsen.

De streikende får støtte av Industri Energi.

– Det er ikke sikkert vi hadde brukt samme taktikk, men vi hadde nok gjort det samme hvis Baker hadde tatt fra oss vår avtale. Vi støtter dem, sier Atle Bertelsen, klubbleder for de 650 IE-organiserte.