Hopp til innhold

Til kamp for byens yngste borgere

Foreldre og barnehageansatte aksjonerte utenfor Oslo Rådhus onsdag. Flertallet av Oslos kommunale barnehager holder stengt som følge av streiken.

Demonstrasjonen utenfor Rådhuset

Demonstrasjonen utenfor Rådhuset.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

De fagorganiserte barnehageansatte streiker mot byrådets varslede budsjettkutt for hovedstadens bydeler, og at regelen om minimumsbemanning i barnehagene er fjernet.

Demonstrasjonen var et siste forsøk på å påvirke politikerne før hovedstadens budsjett for neste år vedtas onsdag kveld.

Samtidig som de ansatte streiket fra klokken 14.00 til 16.00, aksjonerte foreldre og fagforeningsansatte utenfor Rådhuset i Oslo. Foreldrene deler barnehageansattes bekymringer for bemanningskutt og mindre penger.

Rådhuset, demonstrasjon for barnehager

Demonstrasjonen utenfor Rådhuset i Oslo.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

– Svært provoserte

– Vi er svært provoserte, sier Annette Torgunrud Kristensen, som er initiativtaker til Foreldregruppen for Oslobarnehagene, som ble startet som reaksjon på kuttplanene.

Frykten foreldrene og de barnehageansatte deler er at dette skal gå utover hovedstadens yngste innbyggere.

Torgunrud Kristensen mener et lovfestet krav til bemanning i barnehagene er viktig for barna.

– Vi setter dette på dagsorden for å vise politikerne hvor viktig det er for kvaliteten på barnehagene at det er nok voksne i barnehagene til enhver tid, sier hun.

Marit Astrup Bakke

Marit Astrup Bakke er medlem av Foreldregruppen for Oslobarnehagene, som frykter færre ansatte i barnehagene.

Foto: Sissel Kvalvik / NRK
– Går utover barnas sikkerhet

– Vi vil vise byrådet at vi ikke godtar kutt i bemanningen i oslobarnehagene, sier Marit Astrup Bakke, medlem av Foreldregruppen for Oslobarnehagene

– Allerede i dag er antall ansatte i Oslos barnehager på et veldig minimum, og dersom det skal bli færre enn nå er vi redd dette skal gå utover tryggheten og sikkerheten til barna, i tillegg til det pedagogiske opplegget, sier Astrup Bakke.

Tidligere hadde Oslo en regel som sikret minst èn ansatt per tredje barn for barn opp til tre år, og èn ansatt per sjette barn for barnehagebarn over tre år. Det er denne 25 år gamle ordningen byrådet nå vil fjerne.

Underskriftskampanje

Samtidig med streiken og foreldreaksjonen i forkant av budsjettvedtaket, leverer Foreldregruppen for Oslobarnehagene en underskriftskampanje til byråd Torger Ødegaard, der nærmere 7000 personer har skrevet under på at de de sier nei til kutt i bemanningen.

– Vi har samlet inn 7000 underskrifter på ganske kort tid, og vi mener det er tydelig at foreldre er imot dette. Vi synes det er opplagt at det skal være nok folk på jobb. Minimumsavtalen vi har hatt til nå har sikret nok ansatte på jobb, og vi kan ikke forstå hvorfor de vil si opp avtalen. Det godtar vi ikke, forklarer Astrup Bakke.

– Ingenting å frykte

Torger Ødegaard

Torger Ødegaard (H).

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Men Torger Ødegaard vil ikke la seg påvirke av verken streiken eller underskriftene fra foreldrene.

– Det at byrådet har sagt opp den egne normen for antall assistenter i oslobarnehagene betyr ikke at vi vil redusere antall ansatte i barnehagene, sier han.

– Men det kan bli en konsekvens av det?

– Nja, det er bydelene som må prioritere lokalt. Jeg har et godt håp om at innenfor den betydelige rammen bydelene får, så vil det være mulig å prioritere mange ting, blant annet barnehager. I tillegg setter vi av mange titalls millioner kroner til å styrke trygghet og innhold i barnehagene, sier Torger Ødegaard.

Bekymret

Men det er ikke godt nok for verken de streikende eller Foreldregruppen for Oslobarnehagene.

– Bydelsbudsjettet blir strammere, og det må spares. Når lovfestet krav til bemanning i barnehagene forsvinner, kan bydelene se seg nødt til å kutte i antall ansatte i barnehagene for å spare penger, sier Torgunrud Kristensen.

Astrup Bakke er usikker på om hun tør å sende barnet sitt i barnehagen dersom kuttene gjennomføres.

– Vi ser at det blir mer og mer kutt for hvert år. Dette bekymrer meg veldig. Jeg har selv et barn på fem måneder, og jeg er ikke sikker på at jeg vil sende henne i barnehagen når hun er ett år. Så ille synes jeg dette er, sier Astrup Bakke.