Hopp til innhold

Krever omstillinger ved teater

Oslo Nye Teater skal fortsatt være eid av Oslo kommune, men står foran store omstillinger. Teatersjefen frykter fæle utfordringer.

Oslo Nye Teater

Teatersjef ved Oslo Nye Teater Catrine Telle har fått beskjed om at det skal bli endringer i driften av teateret fra kulturbyråd Hallstein Bjercke (V).

Foto: Olav Juven / NRK

Byrådet ønsker å organisere Oslo Nye Teater som et prosjektteater, der den faste staben blir ytterligere redusert og mer av den kommunale støtten blir brukt på enkeltproduksjoner.

Teatret skal også kunne leies ut som scene for frie teatergrupper.

– Selg teater for å lage OL-søknad

– Bedre teater

– Jeg mener dette vil sette Oslo Nye i stand til å skape et enda bedre teater til Oslos innbyggere i fremtiden, sier kulturbyråd Hallstein Bjercke (V).

Han mener at Oslo Nye Teater skal søke seg nærmere tilbake til sitt opprinnelige formål om å fremme det nye teateret.

Forslaget innebærer en gradvis overgang, styrt av teateret selv, mot et prosjektbasert teater. Bjercke ser for seg en omstilling over en periode på 3 til 5 år.

– Dette er fremtidens måte å organisere teater på. Jeg tror denne endringen vil føre til et kunstnerisk mer spennende teater, og åpner for nyskaping og mangfold enten det gjelder tekst, produksjon, regi eller medvirkning, sier Bjercke.

– Fæle utfordringer

Teaterets styre skal selv lede omstillingen, i tett dialog med de ansatte.

Teatersjef ved Oslo Nye Teater Catrine Telle ser store utfordringer med forslaget.

– Jeg er glad for at de bryr seg. Jeg er glad for at de tar arbeidet med å se hva de vil med Oslo Nye Teater og så er jeg klar over at det ligger ganske mange fæle utfordringer i å få dette til?

– Hva mener du med fæle utfordringer?

– Det de ber om er det samme som skjer mange andre steder i samfunnet, å løse opp de store institusjonene og lag fleksible organisasjoner. Det man da risikerer er å hive ut kompetansen samtidig, pluss at det er ubehagelig og guffent å gå gjennom slike slankeoperasjoner, sier Telle.

Hun er usikker på om det er mulig for teateret å kutte bemanningen og mener at staben allerede er skåret til beinet.

Lillebjørn i ny drakt

100 år med Thorbjørn Egner