Hopp til innhold

Hersleb-elever må flytte igjen

Frydenberg skole i Oslo blir likevel ikke klar til høsten. Foreldre til barn på nedlagte Hersleb skole i Oslo er i harnisk, fordi de mener elevene er blitt kasteballer.

Demonstrasjon for Hersleb skole

I fjor demonstrerte elevene ved Hersleb skole for å beholde skolen sin. Nå må elevene for andre gang nøye seg med en midlertidig løsning.

Foto: Åsmund Hasli / NRK

Elevene fra Hersleb ble høsten 2009 flyttet til gamle Elvebakken skole etter at skolebygget ble stengt på grunn av asbestfunn.

Ett år fikk elevene bli på gamle Elvebakken før byrådets budsjettforslag i fjor førte til at det ble vedtatt at skolen skulle rives.

Planen er nå at elevene skal flyttes til den nye Frydenberg skole, som skulle stå klar i høst. Nå ser det ut til at skolen tidligst blir ferdig til jul og i mellomtiden må elevene nok en gang flytte, denne gangen til rivingsklare Hovin skole.

Dermed risikerer enkelte av elevene ved skolen å være innom fire ulike skoler på bare tre år.

Hersleb skole

Nedlagte Hersleb skole.

Foto: NRK

– Behold oss samla

I oktober i fjor demonstrerte elever og lærere mot nedleggelse av skolen.

Den gang ble det sagt at det ikke var den slitne skolebygningnen elevene kjempet for å beholde, men miljøet på skolen, og elevene ba om at dersom de måtte flyttes ville de bli flyttet samla.

Hovin skole

Hovin skole

Foto: Harald Brustad

Selv om de nå blir flyttet samla fra gamle Elvebakken til Hovin skole i påvente av å flytte til Frydenberg, er foreldrene og elevene svært opprørte.

Foreldrene raser

– Sønnen min ble veldig lei seg da han i fjor fikk med seg et brev hjem der det stod at skolen hans skulle legges ned, sier leder i FAU ved Hersleb skole, Harald Brustad.

– Nå har han fått med seg nok et trist brev med hjem, sier han.

Ifølge Brustad ønsker ikke elevene å bytte skole, både foreldrene og elevene har trivdes godt på skolen sin.

– Dette er politikernes skalting og valting med brikker i et stort spill. De glemmer at det er mennesker de flytter på, sier han.

Nestleder i FAU ved Hersleb skole, Monica Landsverk Wangen, mener situasjonen er uholdbar.

– Jeg synes det er helt uakseptabelt. De leker med barn, de bruker barn som forsøkskaniner. Elevene blir kasteballer i systemet, sier hun.

De burde ta sekken sin og gå.

Nestleder i FAU ved Hersleb skole, Monica Landsverk Wangen.

– Gjør motsatt av det de sier

Wangen har ikke forståelse for flyttinga av elever og mener byråden og utdanningsetaten gjør motsatt av det de sier.

– De snakker om at barn skal bli flinkere på skolen, de skal lære og det skal legges til rette. Flyttinga bidrar ikke til det. De gjør akkurat hva de vil, jeg synes det er helt uakseptabelt. De burde ta sekken sin og gå.

– Vi visste jo at skolen ikke ville stå ferdig, vi har snakka om det veldig lenge og meldt vår bekymring. Vi fikk rett, sier Wangen.

Hva mener du bør gjøres for elevene nå?

– Sånn jeg ser det nå så synes jeg de elevene som går på Hersleb skole som skal opp på Frydenberg, det vil si de som starter i 9. og 10. klasse nå fra høsten 2011, bør gå ferdig det halvåret på Hersleb før de kan flytte inn på Frydenberg, sier Wangen.