Hopp til innhold

Forurenser like mye som bilene

Biltrafikken får skylda for den dårlige luftkvaliteten. Men det er en annen forurensingskilde som kan være enda mer helsefarlig.

Vedfyring

Vedfyring kan være like ille for luftkvaliteten i Oslo som bilene.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Det kalde vinterværet gjør lufta i Oslo problematisk for folk med luftveisplager.

Biltrafikken har som vanlig fått skylden for den dårlige luftkvaliteten i hovedstaden. Statens vegvesen har ved flere anledninger oppfordret osloborgerne til å la bilen stå for å redusere utslippene.

Mer helsefarlig

Men det er en forurensingskilde som ingen snakker om å redusere.

– På kalde dager bidrar vedfyring like mye til forurensing som veistøv fra trafikken, sier Roar Gammelsæther fra Klima- og forurensingsdirektoratet.

Klima og forurensingsdirektoratet har tatt prøver fra flere områder i byen. De har funnet ut at vedfyring skaper nesten halvparten av svevestøvet som utgjør et problem i Oslo når det er kaldt og dårlig luft.

– Svevestøvpartiklene fra vedfyring er først og fremst forbrenningspartikler. De er mindre enn partiklene fra veitrafikken og ofte ansett som mer helsefarlig, sier Gammelsæther.

Han vil ikke slå fast at vedfyring er verre for luftkvaliteten i Oslo enn biltrafikken.

– Dette er ting som ennå ikke har blitt fastslått. Men det er klart at mindre partikler gjør større helseskade enn grovere partikler som for eksempel fra veistøv etter piggdekk, sier Gammelsæther.

Dermed er det ikke helt uproblematisk med vedfyring på vinterstid, selv om det skulle være økonomisk gunstigere.

Lavere utslipp

Dersom folk likevel vil fyre med ved, har Gammelsæther noen tips som kan bidra til lavere utslipp.

– Ikke fyr med for lite lufttilførsel til ovnen og ikke strupe igjen når man først har fått fyr, slik at det brenner langsomt, sier Gammelsæther.

Les mer:

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo