Hopp til innhold

Skjerpet kamp mot smuglerkjøttet

Mattilsynet varsler om mer tvangsmulkt og flere stengte butikker når de skjerper kampen mot smuglerkjøttet.

Kjøttbeslag

Kjøttbeslag i Storgata 1. april.

Foto: Stig Kalsæg Sulland / NRK

Dagligvarebutikken i Oslo, som for to uker siden ble tatt med nesten ett tonn smuglerkjøtt, ble også avslørt med smuglerkjøtt i 2005.

Den 31 år gamle butikkeieren lovet da at han aldri mer skulle selge helsefarlig kjøtt.

Mattilsynet Oslo varsler nå strengere kontroll med dem som driver med ulovlig kjøtt:

Økt ressursbruk

- Vi prioriterer tilsyn med dette blant annet i samarbeid med tollvesenet, så dette vil bli et prioritert område inneværende år hvor vil bruker mer ressurser enn tidligere, sier distriktssjef Kjetil Berg i Mattilsynet Oslo.

Det var sent tirsdag kveld for to uker siden at Mattilsynet gikk til aksjon mot dagligvarebutikken Nordbrothers i Storgata i Oslo.

Les: Beslagla kjøttberg i Oslo

Se video: Beslagla ett tonn smuglerkjøtt i Oslo

En svenskregistert varebil var i kveldsmørket ved ni-tiden i ferd med å levere nesten et tonn kjøtt. Da Tollvesenet og politiet kom på stedet, ble det fastslått at det var smuglerkjøtt som ble båret inn i butikken.

- Hadde ikke kjennskap til smuglingen

Kjøttbeslag

Kjøttbeslag i Storgata 01. april.

Foto: Stig Kalsæg Sulland / NRK

Men den 31 år gamle butikkeieren visste ikke at butikken hans skulle ta imot kjøtt for flere titusen kroner. Han hadde ferie da smuglerkjøttet ble levert, sier 31-åringens advokat Maggi Rødvik.

- Nei, han har ikke noe kjennskap til det som skjedde den 1. april. Han visst ingenting om det før han ble oppringt av politiet, sier Rødvik.

Men også for 3 år siden, i april 2005, ble dagligvarebutikken Nordbrothers tatt med smuglerkjøtt. Den gang dreide det seg om nesten 400 kilo kjøtt. Lokalene ble stengt og den 31 år gamle butikkeieren lovet bot og bedring for å åpne igjen. Han lovet aldri mer å handle med ulovlig kjøtt. Og renholdet i butikken skulle bli mye bedre.

Stengt på ubestemt tid

Nå er han likevel tatt på ny. Og kjøttavdelingen er stengt på ubestemt tid fordi hygienen i butikken er så dårlig at kundene risikerer å bli syke.

- Der var forholdene så dårlige både i forhold til renhold, orden, vedlikehold og rutiner, at der var det ikke forsvarlig å fortsette slik som forholdene var, sier Berg i Mattilsynet.

Advokaten til 31-åringen mener derimot at det offentlige ikke har veiledet slik de er pålagt.

- Det er fint at det offentlige har kontroll og tilsyn og passer på at alt går rett for seg, men jeg savner en veiledningsplikt fra det offentlige. Den veiledningsplikten har nok vært veldig mangelfull her. Etter loven har det offentlige den plikten overfor befolkningen og kanskje spesielt overfor innvandrere, sier Rødvik.

Ikke avgjort om det blir anmeldt

Sjåføren av den svenkregistrerte smuglerbilen er ilagt et forenklet forelegg på 30.000 kroner og vedtok straffen på stedet. Om også den 31-årige butikkeieren blir politianmeldt er ennå ikke avgjort.

Smuglerkjøtt er et økende problem for Mattilsynet i Oslo. Gang på gang avslører tilsynsinspektørene umerket kjøtt og dårlig hygiene i innvandrerbutikker i strøket rundt Brugata, Storgata og Torggata. Mattilsynet vil nå skjerpe straffene mot verstingene i kjøttbransjen.

- Et vedtak om stenging er strengt nok i seg selv, men vi har ikke anledning til å holde en virksomhet stengt lenger enn til de helsefarlige forholdene er utbedret, men en karantene gis for en definert periode inntil seks måneder, sier Berg.

- Men en karantene vil vel si stenging det også?

- I praksis vil det si det, men da opprettholdes dette vedtaket for en bestemt periode uavhengig av om de har rettet opp forholdene i mellomtiden, sier Berg.

Les flere saker fra Oslo og Akershus her.

Les mer om smuglerkjøtt her:

Mistenker salg av smuglerkjøtt

Tre pågrepet i kurder-aksjon

Rømmer unna norske regler

Regnskapsrot med smuglerkjøtt

Ville du spist dette?

Advarer mot kebab

Fant smuglervarer i dagligvare