Hopp til innhold

Tiltalt for å ha svindlet 34 mennesker

Falske lån, nesten 80 mobilabonnement og en ståhjuling er bare noe av det politiet mener en 28 år gammel mann har skaffet seg ved å bruke andres identitet. Saken er uvanlig omfattende i sitt slag og i januar starter rettssaken i Oslo tingrett.

Ståhjuling

En 28 år gammel Oslo-mann er tiltalt for id-tyveri. En ståhjuling er blant gjenstandene han skal ha skaffet seg.

Foto: Colourbox

– Han var en utrolig tilforlatelig og hyggelig kar. På alle måter.

Tor Jenssen

Funksjonshemmede Tor Jenssen hadde den tiltalte som personlig assistent i halvannet år. I perioden ble han frasvindlet 320 000 kroner.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen

Det forteller Tor Jenssen om mannen som skal ha svindlet han for 320 000 kroner. Jenssen har en alvorlig sykdom, og trenger hjelp til det meste. 28-åringen som nå står tiltalt for grove bedragerier og identitetstyveri rettet mot 34 mennesker, var hans personlige assistent gjennom et og et halvt år i 2011 og 2012.

– Jeg ble invitert i bryllupet hans og der var jeg. Etterpå ser jeg jo at deler av det trolig var betalt med mine penger, sier Jenssen.

Assistenten fikk med seg bankkortene for å handle mat for Jenssen. 28-åringen tok også hånd om bankutskriftene og dermed gikk det et år før Jenssen oppdaget at han ble tappet for penger.

– Det har tatt så vanvittig mye tid å finne ut av alt. Da jeg oppdaget det, gikk jeg inn i en depresjon og ble mye dårligere fysisk. Jeg har blitt helt knekt.

Uvanlig stort omfang

Jenssen er langt fra alene. Den femten sider lange tiltalen viser at politiet mener den tiltalte har vært en svært aktiv bedrager også etter han sluttet hos Jenssen.

Mellom januar 2013 og september 2014 skal 22 personer ha fått sin identitet misbrukt ved at mannen har forsøkt eller klart å opprette lån og kjøpt varer i deres navn.

– Det er ikke ofte man ser saker av et slikt omfang, sier politiadvokat Anders Mandal Funnemark.

Hvitevarer, klokker og elektronikk

Foreløpig ser det ut til at påtalemyndigheten vil be om nesten 1,2 millioner kroner i erstatning til virksomheter og privatpersoner som har tapt penger.

– Den summen kan bli høyere, sier Funnemark.

I tiltalen er det listet opp nesten 80 mobiltelefoner med abonnement, som mannen skaffet seg ved å gi seg ut for å være noen andre. Han skal ha solgt, og forsøkt å selge flere av disse videre, også da med falsk identitet.

Politiadvokat i Oslo politidistrikt Anders Mandal Funnemark

Saken har et stort omfang, forteller politiadvokat Anders Mandal Funnemark.

Foto: Ingvill Tandstad

I tillegg skal han ha skaffet seg hvitevarer og elektronikk for over 110.000 kroner, klokke til 36.000 kroner og varer fra gullsmed og optiker for over 150.000 kroner.

– Bestilte mange pakker i mitt navn

En 34 år gammel mann bosatt i Oslo er én av de 22 som har fått opprettet mobiltelefonabonnement og kredittkontoer i sitt navn. Like før jul i 2013 ble han klar over hva som var i ferd med å skje.

– Jeg hadde blitt frastjålet lommeboken noen uker tidligere, men det var bare førerkortet de fikk med seg. Bankkortene hadde jeg i lomma, sier han.

Plutselig dukket det opp en melding i digipost om at han hadde en uavhentet pakke, og selv om han ikke hadde bestilt noe, gikk han for å hente den.

– Da fikk jeg beskjed om at det var flere pakker, og at alle hadde blitt hentet av meg, med legitimasjon, for en time siden.

Pakkene inneholdt fire mobiltelefoner med abonnement, som ifølge tiltalen var verdt nesten 34.000 kroner. Samme dag hadde den tiltalte også opprettet et kredittlån på opptil 40.000 kroner hos en gullsmed og urmaker i 34-åringens navn.

Postkassen min var full da jeg kom tilbake fra ferie. Både brev og purringer fortsatte å dukke opp i flere måneder etterpå, forteller han.

– Jeg tror jeg har brukt minst 50–60 timer på å rydde opp i dette.

Har erkjent straffskyld for noe

– Å utsettes for slike identitetstyverier kan man generelt si oppleves krenkende, forteller politiadvokat Funnemark.

– Det er en stor belastning, og det er ofte en del arbeid i ettertid å rydde opp.

28-åringen ble pågrepet og har sittet i varetekt siden slutten av september 2014.

Anne Marstrander-Berg er mannens forsvarer. Hun sier til NRK at mannen har erkjent straffskyld for noe av det han er tiltalt for. Andre punkter i tiltalen er han ikke avhørt om ennå, og har heller ikke tatt stilling til.

– Vi har bedt om at han skulle bli avhørt om dette før det ble tatt ut tiltale, men det ble han ikke. Nå har vi bedt om at han blir avhørt før hovedforhandlingen, sier Marstrander-Berg.

Anne Marstrander-Berg, forsvarer

Anne Marstrander-Berg er forsvarer for den tiltalte 28-åringen

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Dermed kan det hende at mannen kommer til å erkjenne flere av forholdene før rettssaken starter.

Gleder seg til å møte i retten

– Dette har ligget over meg så fryktelig, og egentlig burde han vært arrestert for lenge siden, sier Tor Jenssen.

Jenssen har fått tilbake noen av pengene han ble frasvindlet fra sin tidligere assistent. I 2013 gikk han til sak mot bydel Sagene i Oslo som var 28-åringens arbeidsgiver. Han fikk da 200 000 i erstatning i et forlik.

Disse pengene ble den tiltalte dømt til å betale til kommunen tidligere i høst. I tillegg har påtalemyndigheten varslet at de vil be om 120.000 kroner i erstatning til Jenssen under denne rettssaken.

Jenssen selv tviler på at han får resten av pengene, selv om 28-åringen blir dømt.

– Han har jo sikkert ikke penger.

Likevel ser Jenssen frem mot rettssaken.

– Jeg ble kjempeglad da jeg fikk beskjed om at jeg måtte vitne. Han han har ødelagt så mye for meg, og skal stå til rette. Nå håper jeg livet kan bli bedre igjen.

Tidligere dømt

28-åringen er tidligere dømt flere ganger. Blant annet har han oppgitt falsk identitet, vært i besittelse av narkotika og stjålet mobiltelefoner og bankkort.

Han er også tiltalt for flere svindelforsøk som ble stoppet i tide. Hvis disse hadde lyktes, kunne 28-åringen fått med seg verdier for over 330.000 kroner.

Jenssen oppdaget svindelen og konfronterte assistenten sin allerede i 2012. Da det hele ble oppdaget, fikk 28-åringen sparken. At han etter dette har svindlet med identiteten til 22 andre mennesker, mener Jenssen er trist.

Det er så vanvittig. Hvis de bare hadde tatt han med en gang, så kunne de spart andre.