Hopp til innhold

- Avisledelsens ansvar

Halden-ordfører mener det er avisledelsens ansvar at Halden Arbeiderblad er i et uføre.

Per-Kristian Dahl

- Det virker på meg som at ledelsen ikke er i stand til å drive avis, og på en måte så sitter man å skjeller ut eierne av avisa, sier Halden-ordfører Per Kristian Dahl til Radio Prime fredag 23. april.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Det blåser friskt rundt Halden Arbeiderblads ledere, ansatte og eiere i disse dager.

Tidligere i uka ble redaktør Hans Petter Kjøge og administrerende direktør Anne Grethe Kolstad kastet ut fra eiermøte i Halden Arbeiderblad der mindretallet i styret ville framlegge sine løsninger for Halden Arbeiderblads fremtid.

Flertallet i styret mener det er nødvendig å legge ned pressa og selge avishuset for å redde avisas økonomi. Dette synet deles av Kjøge og Kolstad.

I følge en konsulentrapport mindretallet i styret har fått utarbeidet av økonom Åge Garnes, som ble presentert for eierne av Halden Arbeiderblad tirsdag, er det dårlig timing å forsøke å selge HA-bygget i Torggata i Halden nå.

Mindretallet ønsker å beholde trykkeriet med 5,5 ansatte, gjøre visse nyinvesteringer i trykkeriet, og leie ut tredje og fjerde etasje i avishuset til andre aktører, samt slå sammen administrative funksjoner.

Les også:

Halden Arbeiderblad

Halden Arbeiderblad er i dyp krise. Avisa gikk med underskudd 2007-2009, og har så langt i år et underskudd på 2,3 millioner kroner.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Hausset opp

Halden Arbeiderpartis ordfører, Per Kristian Dahl, sier i "Ordførerens hjørne" på lokalradioen Radio Prime fredag 23. april at utkastelsen av de to i avisledelsen er hausset opp i media.

Dahl mener dette ikke handler om at det er en partipolitisk sak, og heller ikke en sak der eierne står mot lederne i avisen.

- Jeg har sittet som eier og i ledelsen, og selv blitt bedt om å gå på gangen. Det er ikke noe nytt i slike situasjoner. Det som er nytt er at dette blir hausset opp i media dagen etterpå. NRK Østfold har jo sine varslere her i byen og man sitter jo klar for å slå opp enhver Halden-sak som en kjempenyhet, og det er noe vi må leve med, sier han i Radio Prime.

Dahl sier videre han har deltatt på mange eiermøter som deltaker, eier og styrerepresentant, og han mener det slett ikke er uvanlig at man ber ledelsen i bedrifter om å forlate møtene, slik at det kan diskuteres.

- Ledelsen ikke i stand til å drive avis

- Det virker på meg som at ledelsen ikke er i stand til å drive avis, og på en måte så sitter man å skjeller ut eierne av avisa. Jeg skjønner ikke hvorfor man gjør det og fatter ikke årsaken til det, sier Per Kristian Dahl.

Han mener det er hele ledelsen av avisa som er feil.

- En kjenner jo HA gjennom mange år. Halden Arbeiderblad har vært som en stor familie. Man har hatt en god arbeidsplass. Man har hatt mange annonsører. Hele lokalsamfunnet har støttet opp om avisa. Abonnement har vært en selvfølge, sier Per Kristian Dahl.

Ordføreren sier han ikke forstår hva som har skjedd med avisa.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i det hele tatt i hvordan det har blitt, og jeg tror også veldig mange av de som jobber i HA kunne ha sagt akkurat det, sier han.

Styreleder Yngvar Karlsen i Halden Arbeiderblad

Ordfører Dahl har tiltro til Halden Arbeiderblads styreleder Yngvar Karlsen (t.h.), og roser ham for det arbeidet Karlsen og styret gjør for Halden Arbeiderblad.

Foto: NRK

Tiltro til styreleder

Halden-ordføreren sier at styret og eierne i Halden Arbeiderblad jobber kjempehardt.

- Styreleder Yngvar Karlsen, som jeg kjenner godt og har tiltro til, gjør en kjempejobb sammen med det øvrige styret. Så kan det være diskusjoner om veivalg, sier han i "Ordførerens hjørne" på Radio Prime fredag.

Dahl mener at det er fremstilt som om det er trykkeriet som er en stor minusfaktor for avisen. Men det har han ikke tro på.

- Det med at man har satt frem pressa som det store og avgjørende, det er jo ikke sånn. Avisa har gått med 2,3 millioner kroner i underskudd de første tre månedene. Det er ikke pressa som har tapt de pengene, sier Dahl.

- Synes det er ille

Per Kristian Dahl synes det er leit og ille den sitasjonen Halden Arbeiderbald nå befinner seg i.

- Jeg synes man virkelig bør snu seg rundt og se på realitetene, årsakene til at man har kommet inn i disse økonomiske utordringene, sier han og peker på at arbeidet må gjøres av eiere, styre og ledelse i fellesskap.

Han forteller i "Ordførerens hjørne" at han får mange henvendelser fra abonnenter og annonsører som forteller ham at de er lei seg for den utviklingen som er i Halden Arbeiderblad.

- Jeg synes det er leit måten avisa blir drevet på av ledelsen. Jeg ser at styreleder Yngvar Karlsen har en stor utfordring med å få dette i balanse, sier Dahl.