Hopp til innhold

Gud hjelpe oss, Halden

Boka «Gud hjelpe oss» inneholder utrolige historier om makt og medier i Halden. Mye er kjent gjennom pressen tidligere.

Bokomslag

Bokomslag

Bokens forfatter Ivar Andenæs (f. 1947) er utdannet statsviter (cand.polit.) og journalist, og har stelt med offentlig mediepolitikk i 25 år.

Boka dreier seg om kommunale muldvarper og politiske overløpere, kuppforsøk, vill børsspekulasjon, og rådmenn som har kommet og gått i en lang rekke.

Videre omtales stadige krav om gransking, og et kontrollutvalg som er slik sammensatt at makta kontrollerer seg selv.

LES OGSÅ:

Byens sterke mann er sentral

Haldens politikere har ofte fått rikelig med omtale i riksmediene, men sjelden med positivt fortegn. Sentralt står byens sterke mann, Arbeiderpartiets gruppeleder Svein Olaussen, med 32 år bak seg i Halden-politikken.

Selvfølgelig dreier boka seg mye om Halden Arbeiderblad, som tidligere på folkemunne ble kalt Pravda. Andenæs forteller om en avis som gikk så langt at den spredte løgner om de borgerlige politikerne, som styrte Halden i to perioder på 90-tallet, for å så splid og bidra til at Halden Arbeiderparti to ganger i disse stridsårene kunne ta tilbake makten i kommunen de hadde styrt fram til 1995.

LES OGSÅ:

Lettlest bok

Deler av boken inneholder en god del Halden-historie, der byens næringsutvikling beskrives. Det er også mye fakta fra pressens utvikling i Halden og Østfold. Halden Arbeiderblads historie fram til dagens A-presseavis er også viet mye plass. Og det har ikke alltid vært slik i HA at lokalpolitikk har preget avisens spalter, forteller Andenæs leserne.

Ivar Andenæs har tidligere utgitt fagartikkelen «Den siste partiavis», der Halden Arbeiderblad er analysert. Det er elementer fra denne fagartikkelen, påplusset mange timer lesning av atskillige årganger av Halden Arbeiderblad og flere gratisaviser i byen, som ender opp i boka »Gud hjelpe oss».

De merkeligste historier kommer på løpende ånd, og for en utenbys fra, som har vært i Østfold noen få år, er det så man må gni seg i øynene, og lese en gang til, det boka beskriver.

Ivar Andenæs gjør seg sine betraktninger og analyser, som han på en lettlest måte gir leserne.

LES OGSÅ:

Kampen om eierskapet

Byens avis, Halden Arbeiderblad, står også sentralt i boka.

Kampen om eierskapet i avisen, der enkelte aksjeeiere ønsket å selge aksjer til A-pressen for å få bukt med det som ble oppfattet som usannheter i spaltene, foregikk på «vanlig Halden-vis», i følge forfatteren.

«Vanlig Halden-vis» er ifølge Andenæs maktbruk og gjensidige beskyldninger om renkespill og svik.

Avisens eiere fikk beskrivelsen «stalinismens siste utpost» i 2009, da det daværende styret i avisa ville kaste redaktør Frode Rekve og administrerende direktør Anne Grethe Kolstad.

Styreleder Harald Bjerges begrunnelse for å kaste de to var noe uklar, og oppsigelsene medførte et ramaskrik i Halden med oppsigelser av abonnement, annonseboikott og et 1. mai-tog delt i to, der den største gruppen gikk under parolen «Nei til usaklig oppsigelse».

Ikke noe valgbidrag

Til NRK.no sier Ivar Andenæs at han aldri har hatt noe ønske om å bidra i kommunevalget i Halden med sin bok.

- Sannheten er at jeg ikke visste noe om utgivelsestidspunktet før Kommunal Rapport ringte, fordi de hadde fått et anmeldereksemplar fra forlaget, sier han.

Han sier han ønsker å bli minst mulig innblandet i kommunevalget i Halden.

- Jeg ser at boka kommer «beleilig», og får være forberedt på å ta det som måtte komme i den anledning, men jeg vil i minst mulig grad bli innblandet i kommunevalget i Halden, eller tatt til inntekt for kritiske synspunkter på Halden Arbeiderblads rolle i dag, sier Andenæs.

Mediemann

Andenæs har arbeidet både i Aftenposten og NRK Dagsnytt, og har vært ansatt i åtte år som leder for Statens medieforvaltning.

I dag er han ansatt ved Institutt for journalistikk i Fredrikstad, der han har vært medieforsker de siste ti årene.

Boka er på 169 sider, og er utgitt av Kolofon Forlag.