Hopp til innhold

Advarer mot falske bøssebærere

Utenlandsk kvinne forsøkte å samle inn Care-penger fra rådmann.

Ung kvinne med bøsse

– Kvinnen banket på døren og strakte ut en gråhvit bøsse som kunne minne om bøssen til TV-aksjonen, forteller rådmannen i Moss.

Foto: Marit Hverven

Både rådmann Hans Kåre Birkeland i Moss, TV-aksjonen, og politiet, går nå ut med advarsler. – Ingen skal gå fra dør til dør med bøsse fra TV-aksjonen før søndag.

Les også: TV-aksjonen 2009

Strakte ut en gråhvit bøsse

– Kvinnen banket på døren og strakte ut en gråhvit bøsse som kunne minne om bøssen til TV-aksjonen. Hun snakket ikke norsk, men viste frem en legitimasjon med bilde og et fornavn, men den var åpenbar falsk, forteller rådmann Hans Kåre Birkeland i Moss til NRK.

Rådmannen bare ristet på hodet og pekte til kvinnen at hun skulle gå da det ble klart for ham at hun ikke kom fra Care-aksjonen.

– Da gikk hun raskt. Hun hadde ingen aggressive tendenser, sier rådmannen.

Ingen bøssebærere før søndag

Ifølge leder for TV-aksjonen i Østfold, Giggi Langfeldt, er det ingen bøssebærere ute på lørdag.

– Dette har helt klart vært en falsk bøssebærer. Vi har ingen bøssebærere ute før søndag. Generelt skal det heller ikke være bøssebærere i det offentlige rom før aksjonsdagen. Eventuelle dispensasjoner skal være godkjent og vurdert på forhånd, og det er svært få slike dispensasjoner som gis, sier Langfeldt.

– Se etter id-nummer

TV-aksjonen 2009

Bøssen må ha en slik logo, og bøssebæreren må ha et id-kort.

Foto: NRK

Han er lei seg for rådmannens opplevelse.

– Det er tragisk. Men dessverre opplevde vi lignende falske bøssebærere på et kjøpesenter i forrige uke. Det samme opplevde vi i fjor, sier aksjonslederen.

Langfeldt sier at publikum må være observante å se at både bøssene har korrekt dekor, og at bøssebærerne har en identitetslapp på seg. Nummeret på identifikasjonslappen skal stemme overens med nummeret på bøssedekoret.

Les også: