Hopp til innhold

– La oljesanda ligge

Forskningsrapport advarer mot å fjerne oljeforurenset sjøbunn utenfor Langesund i Telemark.

Oljesøl

Kystverket rydder nå opp oljesøl på de mest populære badestedene, men vil la naturen rydde opp selv de fleste steder.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Oljesøl

Det er fremdeles olje i sanden og i vannet i Langesund etter Full City-ulykken for et år siden.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK
Rune Bergstrøm

Rune Bergstrøm er miljøvernsjef i Kystverket.

Foto: Britt Boyesen / NRK
Luftfoto av Full City

Full City gikk på grunn 31. juli i fjor sommer utenfor Langesund.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Norconsult undersøkte sjøbunnen utenfor Langesund Bad for noen få uker siden. Da så de at forholden ikke var blitt særlig bedre i vinter.

Det er fortsatt rester av olje, spesielt på grunt vann. Basert på erfaringer etter oljekatastrofer andre steder i verden, får Kystverket nå råd om å la oljeforurenset sjøbunn ligge der den ligger, og la naturen rense seg selv.

Bakterier spiser oljen

– Når du begynner å rote i disse elementene så får du de løst opp i vannet igjen, og da går de inn i organismer og blåskjell som nå er friskmeldt over hele området, sier miljøvernsjef i Kystverket, Rune Bergstrøm, til NRK.

– Det er faktisk slik at bakterier spiser olje, så det er mye bakterier i vannet og sanden som vil spise denne oljen. Pluss at sollyset også fører til at det brytes ned, forteller han.

NRK.no skrev tidligere om familier som måtte vaske olje av barna etter bading i Krogshavn. Kystverket har derfor bestemt seg for å skifte ut oljeforurensa sand i de mest barnepopulære stedene i Krogshavn.

– Hvis småunger sitter og spiser olje, så bør jo sanda byttes ut, sier Bergstrøm.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Naturen må selv rydde opp

Selv om noe av oljeforurensningen nå blir fjernet, sier Kystverket at det nå er naturen selv som må rydde opp resten av Full City-utslippet. Miljøvernsjef Bergstrøm sier at folk derfor må regne med at det lekker olje fra sand og stein i dette området i flere år fremover.

– Vi kan ikke rense totalt, det er så mye sprekker og lignende. Noen steder ligger det olje som ble hivd opp i fjor under stormen, og når vi får den varmen vi nå har, vil det bli mer tyntflytende og komme frem olje noen steder på svabergene, forteller Bergstrøm.

– Oljen kan nok dukke opp denne sommeren, og kanskje neste sommer, og til og med ett år til, men ikke så mye lenger. Da vil det være slutt, sier han.