Mattilsynet melder i dag at oljekomponentene i blåskjellene er betydelig redusert.
Dermed er det igjen trygt å spise blåskjell i området fra Naverfjorden i Vestfold til Havsøysundet ved Arendal i Aust-Agder.
Les:
Les også:
Det var natt til 31. juli i fjor sommer at lasteskipet «Full City» gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund. Skipet hadde 1120 kubikkmeter tungolje om bord - rundt 300 tonn olje rant ut i sjøen.
Nedgang
Resultatet fra undersøkelsene har vist nedgang i oljekomponenter i fisk og sjømat over tid.
Den siste undersøkelsen viser bare spor av oljeforurensning i blåskjell fra det oljerammede området.
Undersøkelsen viser samtidig forhøyede verdier av polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH) i blåskjell i avgrensede områder som ikke er påvirket av oljeutslippet.
PAH kan være kreftfremkallende og skadelig for arveanlegget.
– Må alltid sjekke
Den som skal fiske eller fange sjømat til eget bruk må alltid sjekke om det er gitt kostholdsråd for det aktuelle området.
Den som spiser selvplukkede skjell ofte, bør variere mellom plukkområder og gjerne velge plukkområder som ligger i åpne farvann, lyder det generelle rådet fra Mattilsynet.
Les også:
Les også: