Hopp til innhold

Bytter ut olje-forurenset sand

Olje etter Full-City-havariet ligger fortsatt i sanden i Langesund i Telemark. Nå skal den forurensede sanden byttes ut.

Krogshavn

Slik så Krogshavn ut før Full-City havariet i juli i fjor.

Foto: Leserfoto:Hans Daniel Svendsen

Kystverket har bestemt at oljeforurenset sand fra Full-City-havariet på badeplassen i Krogshavn i Langesund skal skiftes ut.

Mandag kunne du lese om badegjestene som fikk olje på seg da de vasset i vannkanten ved Langesund.

– Vi så olje i vannet, og da vi kom hjem og skulle vaske av oss søle og sånt fra stranden fikk vi det ikke av. Vi måtte skrubbe i fem til ti minutter med neglene på huden for å få det bort, sa Sven Eirik Wilhelmsen som var i Krogshavn med familien i helgen.

– Jeg vasset ut og tok noen spadetak, og jeg fant noe olje i grunnen, forteller ansvarlig for strandrensingen, Jan Kristoffersen til NRK.no. Han inspiserte området mandag.

I tidligste laget?

Sven Eirik Wilhelmsen og datteren Aurora i Krogshavn

Sven Eirik Wilhelmsen og datteren Aurora opplevde å få olje på seg da de vasset i Krogshavn i Langesund i helgen.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

I forrige uke ble det aktuelle området friskmeldt av Kystverket og Fylkeslegen, ett år etter Full City-forliset. Jan Kristoffersen vil ikke kommentere om friskmeldingen kom i tidligste laget. Men etter befaringen lover han raske kirurgiske inngrep.

– På de to stedene der det er små barn som leker skifter vi ut sanden, og erstatter det med ny sand. Det håper jeg vi kan gjøre så fort som mulig, sier han.

Innsatsleder i IUA, Finn Flogstad, mener det var forsvarlig å godkjenne stedet som ferdigryddet i forrige uke.

– I utgangspunktet mente vi at det var godt nok, men vi henstiller publikum om å melde tilbake fordi det kan være områder vi har oversett og da ønsker vi å få den informasjonen, forteller Flogstad.

Kristoffersen vil ikke fraråde noen å bade i områdene.

– Fylkeslegen sier at det ikke er farlig å bade i disse områdene. Folk må ta hensyn, og kan risikere å få olje på seg. Vi har også sagt at at det er olje på svabergene, og kan være olje i grunnen enkelte steder, sier han.