Hopp til innhold

Tøft marked for de unge

De siste 20 årene har prisene på leiligheter i Trondheim økt med sju ganger.

Illustrasjon, husbygging

I Trondheim bygges det for få boliger, og dermed presses prisene i været.

Foto: Rune A. Hansen / NRK

Yngve Brox

Yngve Brox vil fjerne kravet om 15 prosent egenkapital.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

Tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund viser at gjennomsnittsprisen pr. kvadrat på bolig i Norge er blitt seks ganger dyrere i den samme perioden. Dermed blir det tøft for de unge å kunne etablere seg med egen bolig.

Betaler mye i egenkapital

– Prisene her i Trondheim er veldig høye, og det gjør det vanskelig å kjøpe sin egen bolig, sier 20 år gamle Juliet Skjevig.

For at de unge skal få lån, må de skaffe til veie 15 prosent egenkapital av lånesummen. Da er det vanskelig når kvadratprisen i gjennomsnitt i Trondheim er i dag er på over 36.000 kroner. Det betyr at en 50 kvadrat stor leilighet koster over 1,8 millioner, og da blir egenkapitalkravet for Juliet på 273.000 kroner.

– Jeg sparer penger i BSU, og har gjort det i noen år. Likevel er det vanskelig, mener hun.

I dag er det ikke mange 20-åringer som klarer å skaffe så mye penger, hvis du ikke har en mor og en far som kan støtte deg økonomisk.

– Skremmende høye

– Det er rimelig høye priser, ja. Nesten skremmende høye for de unge. Det er greit for oss som eier egen bolig, men ikke enkelt for de yngste, sier folk NRK snakket med på gata i Trondheim i dag.

Eiendomsaktørene mener det for første gang på 50 år begynner å danne seg et klasseskille i boligmarkedet mellom de som har råd til egen bolig, og de som ikke har det.

Knut Fagerbakke (SV), varaordfører Trondheim

Knut Fagerbakke vil bygge flere utleieboliger.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

DNB Eiendom på Heimdal er ett av selskapene som merker prisveksten i Trondheim. Kvadratprisen har i gjennomsnitt økt sju ganger de siste 20 årene, og skaper store utfordringer for de som skal etablere seg.

– Det er bra vi har en vekst på sju til ni prosent i Trondheim, men det kan være tøft for de yngste å komme seg inn på boligmarkedet, sier daglig leder Ronnie Andersson.

Vil flytte for seg selv

20 år gamle Juliet Skjevig bor fortsatt hjemme, men neste år håper hun å flytte for seg selv.

Jeg forsøker å spare, men prisene stiger raskt. Da søsteren min kjøpte bolig for noen år siden, var prisene mye lavere, sier hun.

I Trondheim mener Høyres Yngve Brox en av løsningene kan være å fjerne kravet om 15 prosent egenkapital.

– Lokalt kan vi legge til rette for økt boligbygging i Trondheim, men sentralt mener jeg vi må fjerne kravet om 15 prosent egenkapital. Det er en rigid regel som hindrer unge i å kjøpe seg sin egen bolig, mener Brox.

Tjente 100 millioner

Adresseavisen skriver i dag at boligmarkedet spesielt i Trondheim er overopphetet, og at de største eiendomsmeglerne i Trondheim fikk rundt 100 millioner i overskudd før skatt i fjor.

Ifølge avisa er det 30 millioner kroner mer enn det de satt igjen med på samme tid i 2010.

– Vi bygger ikke nok boliger i Trondheim og det må vi gjøre noe med. Folketallet øker med rundt 3000 mennesker hvert år, men vi er ikke i nærheten av å bygge så mange boliger. da blir det press og høye priser, mener Høyre-politikeren.

SVs varaordfører i Trondheim, Knut Fagerbakke, mener det må satses mer på utleieboliger.

Vil bygge kommunalt

– Kommunen må bygge flere boligher som kan leies ut. I tillegg må vi samarbeid med TOBB og OBOS om bygging av flere borettslagsleiligheter. Det kan gjøre det enklere for unge å skaffe bolig. Alle trenger ikke eie sin egen bolig, mener Fagerbakke.

Men Brox mener nettopp det at veldig mange nordmenn eier sin egen bolig, har visket vekk de store klasseskillene i samfunnet.

– Det lønner seg å eie sin egen bolig, og det bidrar til at vanlige folk også sitter på verdier. Det tror jeg har ført til at vi har forholdsvis små forskjeller mellom folk i Norge, sier Høyre-politikeren.