Hopp til innhold

– Dette kunne aldri skjedd hos oss

Mens fotballforbundet diskuterer et totalforbud mot tipping for spillere og støtteapparat, mener travsporten at de har et godt nok regelverk for kusker.

TRAV

Travmiljøet i Norge er sikre på at fiksing ikke foregår i hesteløp.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Robert Jakobsen

Robert Jakobsen er trygg på at fiksing ikke forekommer i travmiljøet.

Foto: Robert Jakobsen

Kjetil Siem

Kjetil Siem vurderer nå å forby spill og gambling for fotballspillere

Foto: Morten Holm / Scanpix
Jomar Blekkan

Jomar Blekkan sier at de blir overvåket hvert eneste sekund mens de er på banen.

Foto: Kari Tvilde Nygard / NRK

Sportsjef ved Leangen travbane, Robert Jakobsen, er trygg på at fiksing av løp ikke foregår på travbanen.

Regelverket for kusker er nokså likt som regelverket for fotballspillere, men Jakobsen tror ikke det er nødvendig at travsporten gjennomgår sitt eget regelverk, slik som fotballforbundet nå gjør.

– Det er ikke lov for de som kjører løp å spille den dagen de kjører selv. Så vidt jeg vet så har det ikke vært noe tema og skjerpe regelverket ytterligere, sier sportsjef ved Leangen travbane, Robert Jakobsen.

Fotballforbundet vurderer nå et totalforbud mot tipping for spillere og støtteapparat.

– Våre standardformuleringer om forbud mot spill direkte eller indirekte på eget lag går ikke langt nok, sier generalsekretær i Norges fotballforbund, Kjetil Siem til Dagends Næringsliv.

Siem utelukker ikke at all gambling og oddsspill på fotball kan bli forbudt for norske fotballspillere.

Flere tilfeldigheter i trav

For kusker er regelverket for spill og gambling nokså likt som hos fotballspillere. Det får ikke lov til å spille samme dag som de selv skal konkurrere.

Jakobsen mener at fiksing av løp er helt utenkelig i travmiljøet. Forklaringen at det er så mange tilfeldigheter i hesteløp.

– Det er først og fremst fordi vi jobber med dyr. Hester kan man ikke styre verken når det gjelder form eller vilje slik som man kan med fotballspillere. Med tanke på at det er både 12 og 15 hester i hvert travløp, så er det mange tilfeldigheter som styrer i utgangspunktet, sier Jakobsen.

Gjennomsiktig miljø

Travtrener og kusk, Jomar Blekkan har vanskelig for å tro at det foregår fiksing av løp i travsporten.

– Hvis man går på en travbane og ser på kuskene, så vil samtlige av de tolv vinne løpet. Vi er jo også overvåket hvert et sekund mens vi er på banen og noe fanteri der går ikke an, sier Blekkan.

I tillegg til det strenge regelverket, sier Jakobsen at de har et gjennomsiktig miljø der folk kjenner hverandre og spillerne er påpasselige.

– Et forsøk på fiksing ville blitt avslørt umiddelbart, sier Jacobsen.

De største summene man kan vinne i travløp er på poolspillene som V75. Men ifølge Jakobsen er disse enda vanskeligere å trikse med.

– Da snakker vi om flere løp på samme dag og det er veldig komplisert. Etter min mening er det en umulighet å styre disse løpene, sier han.