Hopp til innhold

NHO: Norge trenger svensker

Hvert år kommer tusenvis av svensker til Norge for å jobbe. – Veldig bra for oss, sier NHO.

Kristoffer Borkenhagen

Svenske Eleonor Pettersson Bredin er på jobbjakt i Trondheim. Daglig leder Kristoffer Borkenhagen hos Carlings mener svenskene har bedre arbeidsmoral enn nordmenn.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

– Det er kjempebra at svenskene synes arbeidsmarkedet i Norge er attraktivt. Vårt hodebry er å skaffe nok arbeidskraft, sier seniorrådgiver Jon Uthus i NHO Trøndelag til NRK.no.

Han kan bekrefte at arbeidsinnvandringen til Norge har økt de siste årene.

I dag jobber rundt 50 000 svensker rundt om i landet, de fleste i Oslo, Akerhus og Østfold. Men også Trøndelag merker trenden.

Busses til Norge av myndighetene

I går kom flere busser med arbeidsløse svensker til jobbmessa i Trondheim for å prøve lykken. En av dem var Eleonor Pettersson Bredin.

– Jeg håper å få en jobb, kanskje jeg kan flytte hit for noen år før jeg reiser hjem igjen. Pengene finnes her, det er derfor vi reiser hit, sa hun.

I dag mangler Norge 70 000 ansatte på de fleste felt. Det er særlig oljebransjen og bygg og anlegg som trenger arbeidskraft, ifølge NHO.

Her er svenskene attraktive, men også innenfor helse og sosial og varehandelen.

Glir lett inn

– For mange bedrifter kan det være et nyttig innslag av arbeidskraft. Svenskene glir lett inn på det norske arbeidsmarkedet, både når det gjelder språk og kultur, sier rådgiver Alf Åge Lønne i NHO.

Arbeidsinnvandringen fra Sverige har økt mye de siste årene, særlig etter finanskrisen i 2008.

– I dag ligger arbeidsledigheten i Sverige på rundt 7,5 prosent. Det er ingenting som tyder på at det vil bli bedre i løpet av 2012, sier Lønne.

– Kan fortrenge norske arbeidstakere

Det går hardest utover nyutdannede, unge svensker. For mange er Norge redningen.

– Ser dere noen problemer med dette?

– Man må være obs på at dette kan fortrenge norske arbeidstakere, selv om dette ikke ser ut til å være et stort problem i dag, sier Lønne.

Dette bekrefter også NHO Trøndelag.

– I fjor sommer hadde vi 3000 ledige jobber i Trøndelag, så jeg kan ikke se for meg at det blir et stort problem, sier Uthus.