Hopp til innhold

"Norges beste live-band" er 20 år

I kveld feirer D.D.E. sitt 20-årsjubileum med konsert i Olavshallen i Trondheim.

Video DDE 20 AAR

D.D.E. feirer 20 år med konserter både i Trondheim og Namsos.

Mange mener Namsos-bandet fortsatt er blant landets aller beste live-band. En av dem er NRKs musikkprodusent Robert Sætervik.

  • SE FLERE D.D.E.-BILDER HER.

– Et sceneband

– D.D.E. er for meg først og fremst et veldig godt live-band. Et band som etter å ha fått sitt gjennombrudd ganske tidlig, først og fremst har markert seg på scenen, sier Sætervik.

Blues in Hell - Robert Sætervik

NRKs Robert Sætervik mener D.D.E. fortsatt er blant Norges beste live-band.

Foto: Hans H. Bjørstad

D.D.E. så dagens lys for aller første gang på Namsos-klubben After Eight 18. januar 1992. Men da hadde allerede flere av gruppas medlemmer vært kjente, lokale musikkhelter i flere år.

Gruppa het After Dark med Bjarne Brøndbo som frontfigur allerede den gang. De spilte sammen fra 1984, før de valgte å skifte navn til D.D.E. tidlig i 1992.

De debuterte med singlene "Flamma" og "Kvinnfolk, det e det beste æ veit", som ikke solgte så mange eksemplarer, selv om Åge Aleksandersen var produsent.

Markerte seg

I 1993 kom plata "Rai-Rai" som solgte rundt 30.000 eksemplarer, og D.D.E. begynte å få fotfeste også utenfor Nord-Trøndelags grenser.

– Det var i denne tida gruppa kom med sine fineste sanger som "Vinsjan på kaia" og "E6" litt senere. Så langt har ikke gruppa klart å matche disse låtene, mener Sætervik.

"Rai 2" kom i 1994, og det store gjennombruddet kom med plata "Det e D.D.E." et live-album innspilt på Bajazzo i Trondheim. Plata kom i 1995, og solgte rundt 100.000 eksemplarer.

270.000 plater

Året etter kom den skikkelig store salgssukssen, nemlig "Det går likar no". Den solgte utrolige 270.000 eksemplarer, og gruppa ble også kåret til Årets spellemenn.

Idar Lind.

Idar Lind har vært en viktig bidragsyter til D.D.E.s suksess.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

I 1997 reiste D.D.E. på en lang turne rundt om i Norge, og bygde seg opp til det folkekjære bandet det fortsatt er.

– Gruppa er fortsatt et av landets aller beste live-band, men rent musikalsk har de ikke klart å ta noe skritt videre. D.D.E. har alltid vært et veldig målbevisst og profesjonelt band. Det er høy kvalitet i alt de foretar seg, og de var tidlig ute med å få et eierskap til musikken sin, noe som ikke var så vanlig for en del år siden, sier Robert Sætervik.

Offentlig støtte

På 1990-tallet fikk D.D.E. også fylkeskommunal pengestøtte i Nord-Trøndelag for å etablere et selskap som kunne håndtere alt rundt gruppa.

Det ble en stor suksess, og gruppa har omsatt for flere titalls millioner kroner de siste 10-15 årene.

Svein Karlsen

- D.D.E. er svært dyktige til å drive butikk, mener Svein Karlsen i Rock City.

Foto: Silje Kolaas

Svein Karlsen er daglig leder i Rock City i Namsos, og har fulgt bandet tett i mange år.

– Det er blitt stadig tydeligere at D.D.E. er et av de dyktigste bandene til å drive butikk. Det som politikere i dag kaller for kulturnæring. Der har gruppa vist vei for andre, mener Karlsen.

– Svært bevisste

D.D.E. har alltid vært svært bevisste på merkevarebygging og omdømme.

– De har vært utrolig flinke til å forhandle seg fram til gode avtaler, og de har vært flinke til å markedsføre seg, sier Karlsen.

Svein Karlsen har også en fortid som redaktør i lokalavisa Namdalsavisa i Namsos. Der traff han gruppas medlemmer på en litt annen måte.

– Det er vel ingen enkeltpersoner eller grupper jeg har hatt så mange oppklaringsmøter med. Hvis avisa skrev noe som de oppfattet som negativ kritikk, tok de kontakt. Og enkelte av medlemmene har et kraftig engasjement og temperament. De ga seg ikke før de fikk en skikkelig forklaring på hvorfor vi hadde vært negative i omtalen, sier Svein Karlsen.

Han understreker at det ikke gikk lang tid, før de ble enige.

– Var hårsåre

– Ingen var langsinte, men jeg var ofte forundret over hvor hårsåre de var over kritikk i ei lokalavis, sier Karlsen.

I 1998 kom plata "Ohwæææh" som solgte meget godt, før "No e D.D.E. jul igjen" ble utgitt året etter.

På 2000-tallet har D.D.E. gitt ut platene "Jippi" (2000), "Vi ska fæst - aill mot aill" (2001), "Vi e konga" (2003), "No går det så det suse" (2007), "Frelsesarmeens juleplate" (2008) og "Ut av kontroll med sola i auan" (2009).

I tillegg er det gitt ut en rekke singler, EP'er, konsertalbum/samleplater, og dvd-er. Gruppa fikk også Nord-Trøndelag fylkes kulturpris i 2002.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

D.D.E.

Slik så gjengen ut i 1998, da plata 'Ohwæææh' solgte meget godt.

Foto: Scanpix

Ikke 20 nye år

Til sammen har D.D.E. solgt godt over en million plater gjennom disse 20 årene, men Svein Karlsen i Rock City tror ikke det blir 20 år til.

– Nei, det tror jeg ikke. Men de holder vel på så lenge som de ønsker det. Jeg tror D.D.E.-medlemmene kan bli en veldig stor ressurs for andre musikere den dagen de gir seg. Ikke minst erfaringen med å tjene penger på musikken. Der har nok mange noe å lære, sier Svein Karlsen.

D.D.E-medlemmene selv gleder seg kveldens konsert i Olavshallen i Trondheim,, og til fire jubileumskonserter i hjembyen Namsos litt senere i vinter.

– Nesten uvirkelig

– Det er nesten uvirkelig det vi har vært med på. Jeg tenker på alt vi har opplevd og klart å oppnå når vi har følt oss så urettferdig behandlet mange ganger, sier trommeslager Eskil Brøndbo.

Han har vært med i gruppa gjennom 20 år, men er kanskje den mest usynlige av dem.

– Før irriterte det meg at jeg ikke fikk så mye oppmerksomhet, men nå synes jeg det er helt greit. Jeg er vant til å se buksebakene til Frode og Bjarne foran meg på scenen, sier han og ler.

Frode Viken

Frode Viken har skrevet mange av tekstene til D.D.E.s låter.

Foto: NRK

Eskils favorittmelodi er "Det umulie e mulig". – Den beskriver litt det som D.D.E. har vært igjennom og oppnådd, mener han.

Hedret mødrene

Frode Viken har skrevet rundt halvparten av alle D.D.E.-tekstene. Han mener "Nykoka kaffe" er den flotteste låta.

– Den er skrevet til alle mødrene i mitt liv. Bestemora mi, mora mi og kona mi, sier han. Viken kan også avsløre at en av de store hitlåtene, "Rai-Rai", først ble skrevet på engelsk.

– Jeg skrev låta allerede som 19-åring, og da vi skulle spille den inn på norsk fikk jeg problemer. Men jeg fikk den ferdig rett før Bjarne gikk i studio, forteller han.

D.D.E.s frontfigur

Bjarne Brøndbo i DDE

Bjarne Brøndbo er D.D.E.s frontfigur.

Foto: Egil Jørgen Lund

Bjarne Brøndbo er D.D.E.s vokalist og ubestridte frontfigur med et smittende humør og voldsomme engasjement.

– Jeg mener "Rai-Rai" er låta som sier det meste om bandet D.D.E. Det er ikke verdens vakreste sang, men den beskriver livet, fester og lystige lag på en god måte, mener han.

Bård Jørgen Iversen er stolt overd et han har vært med på i D.D.E. gjennom 20 år.

– Det har vært mange utrolig artige opplevelser, men også tøffe tak både i gruppa og privat. Slitasjen har tidvis vært stor, men vi holder nå sammen ennå, sier han.

Iversens favoritt er "Steg" med tekst av Idar Lind.

– Det er ei fin låt som handler om ungene dine, og om hvordan det skal gå med dem. Den låta har truffet veldig mange, sier Iversen.

Ofret russetida

Arnt Egil Rånes er gruppas ferskeste medlem, og kom med i 1992

Arnt Egil Rånes

Arnt Egil Rånes ofret russetida for å få spille i D.D.E.

Foto: NRK

– Jeg ofret russetida mi i 1992 for å øve inn låter. Jeg satt i kjelleren til foreldrene mine og hørte gjennom låtene. Den jeg liker aller best er "Vinsjan på kaia". Jeg fikk gåsehud da jeg hørte den, sier Rånes snart 20 år etter.

Han mener låta er veldig stilig og stemningsfull.

– Den har en sentimental klang som traff meg umiddelbart. Den appellerte veldig til meg. Samtidig gir den en litt historisk stemning, mener Rånes.

"Konfirmasjonsdressen"

Eivind Berre sier "Konfirmasjonsdressen" er hans favorittlåt.

– Idar Linds tekst sier litt om hvordan mange av oss har opplevd det første møtet med festlokaler rundt om. Det er ei nostalgisk låt som får en til å tenke tilbake på ungdomstida, sier Berre.

Hva som skal spilles i Olavshallen i kveld er ikke kjent. Heller ikke hvilke gjesteartister som dukker opp. Men moro blir det sikkert uansett!