Hopp til innhold

Ordførerstafett for fosterhjem

Stor mangel på fosterhjem i Trondheim har ført til at Bufetat har fått ordfører Rita Ottervik med på laget.

Hvert år trenger rundt 40 barn plass hos en familie, og det har vist seg vanskelig å rekruttere nye fosterhjem. Nå skal det skaffes to flere fosterhjem enn det som er vanlig per år.

Rita Ottervik

Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik er gledelig med på ordførerstafetten som skal sikre flere fosterhjem i Trondheim

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Det betyr for det første at jeg skal gjøre en enda bedre jobb for å hjelpe til slik at vi får rekruttert flere fosterhjem i Trondheim, men samtidig utfordre kollegaer som kan ta tak i sin kommune, sier Rita Ottervik.

– Vi ser at vi trenger mange flere fosterhjem hvis vi skal gjøre en god nok jobb for å hjelpe barna på en best mulig måte, sier en engasjert Rita Ottervik.

Ville spare to millioner

Den nye sentrum-venstre samarbeidet i Trondheim ønsker å bli best i Norge når det kommer til satsingen på fosterhjem, men har fått kritikk for å ha foreslått å spare hele to millioner kroner i posten som skal sikre barnevernsbarn som plasseres utenfor hjemmet.

– Det har jeg registrert, men heldigvis er det slik i Norge at når det er fattet vedtak om plassering av barn enten det er institusjon eller fosterhjem, så er kommunen pliktig til å betale. Det er ikke vi selv som avgjør om vi vil betale den regninga eller ikke.

Ottervik mener at de ikke har vært flink nok til er å hjelpe barna på et tidligere stadie før det har gått for langt.

– Det vi ikke har vært flink nok til er å hjelpe barna tidligst mulig før det går for langt, og vi har ikke mange nok gode fosterhjem slik at barna slipper å havne på institusjoner, for det er i utgangspunktet ikke alltid det beste for de.

Sender stafettpinnen videre

Jonny Berg

Jonny Berg er glad for det gode samarbeidet med ordføreren.

Foto: Bufetat

Regiondirektør i Bufetat, Johnny Berg sier at dette skal være en stafett som flere ordførere skal være med på. Den starter i Trondheim og skal gå videre til Malvik.

– For vår del så var det veldig naturlig å spørre ordføreren i Trondheim først når vi ville starte en slik stafett. Vi har jo et hovedansvar for å rekruttere fosterhjem og per i dag gjør vi det sammen med kommunene.

Berg er veldig fornøyd med å ha ordførere med Rita Ottervik i spissen som stiller opp og fronter dette prosjektet.

Rita Ottervik får skryt for å ha vært imøtekommende fra dag en.

– Det har ikke vært mangel på interesse og vi har også fått det til å passe med en travel timeplan. Så i kveld klokken 6 starter vi på Teatercafeen med førsteetappen på denne her stafetten.

Ti flere nye fosterhjem gjennomsnittet

– Tallet ti her er knyttet til Trondheim, og det som skal til er at vi gjør en god jobb i forhold til å vise frem fosterhjemsfeltet, at vi samspiller godt med kommunen samtidig som at ordførere som vi her utfordrer bruker sin mulighet spre informasjon rundt fosterhjemsomsorgen, sier Berg

Rita Ottervik mener at medi ofte fokuserer på de forferdelige historiene til en del av disse barna.

– Det er det jo riktig at media skal gjøre, men samtidig så er det også veldig mye glede i det å være fosterforeldre. Du gjør en veldig viktig jobb for samfunnet og du får mange gleder selv. Min jobb i dag blir jo å fortelle hvor viktig det samfunnsoppdraget er og hvor takknemlig vi som storsamfunn skal være.