Hopp til innhold

Dømt for å ha pusset opp anker

Han pusset opp to ankre som han fikk i nota og la de ut for salg. Nå er Kåre Hellem dømt for brudd på kulturminneloven.

Anker funnet i Bjugn

Dette er ett av de to ankrene som Kåre Hellem har fått bot for å ha pussa opp.

Foto: privat: Kåre Hellem

For tre år siden fikk sjarkfiskeren Kåre Hellem fra Bjugn to store ankre i garnene sine.

Han pusset dem opp og la dem ut for salg på nettstedet finn.no. Men dette var mer kontroversielt enn fiskeren hadde forestilt seg. Nylig ble Hellem dømt i lagmannsretten for å ha brutt kulturminneloven.

Pusset av rusten

Det var på høsten i 2008 at Kåre Hellem ved to anledninger fikk opp et stokkanker i garnene sine i Bjugn.

– Jeg tok dem opp, og pusset av dem rusten. De hadde jo ligget i sjøen ei stund. Det ene satte jeg inn med såkalt rust-killer, og malte det med bengalakk, forteller Hellem.

Men dét var det ikke alle som likte. Riksantikvaren mente nemlig at ankrene er så gamle at de er fellesskapets eie, og gikk til anmeldelse.

Uenige om alderen på ankrene

– Jeg er dømt for å ha pussa opp et anker som er mer enn hundre år. Det vi er uenige om, er hvor gamle ankrene er, sier Hellem, som mener at ankrene tilhørte forliste båter som var mindre enn hundre år gamle.

Men NTNU Vitenskapsmuseet, som anmeldte oppussinga etter anbefaling av Riksantikvaren, mener ankrene stammer fra 1800-tallet, og at det er alderen på ankrene som har betydning, ikke alderen på båtene.

– Kulturminneloven sier ganske klart at det er slik det er. Paragraf 14 omhandler skipsfunn, og den verner ikke bare selve båten, men alt av last og tilbehør og det som har vært ombord. Derfor ble pussinga og malinga av ankrene anmeldt, forteller Fredrik Skoglund som er arkeolog og forsker ved Vitenskapsmuseet.

– Når han hadde lagt ut disse ankrene for salg på finn, var vi dessverre nødt til å gå til en anmeldelse. Vi var usikre på hvor lenge annonsen hadde ligget ute, og om han hadde en kjøper på hånda og så videre. For at disse ankrene ikke skulle selges, måtte vi gå til en anmeldelse for å bevare kulturminnene. De tilhører fellesskapet, og ikke en enkeltperson, sier Skoglund.

– Skaper presedens

Nylig ble Kåre Hellem dømt i Frostating lagmannsrett til å betale 5000 kroner i tillegg til saksomkostninger for å ha ødelagt kulturminner.

Det er Fredrik Skoglund godt fornøyd med.

– Det som er viktig her, er at det er en dom som setter en standard og som skaper en presedens og gir en klar forståelse av hvor viktig det er at man tar vare på slike kulturminner, sier han.

Vil anke til Høyesterett

–Jeg kommer til å anke denne saken til Høyesterett. Jeg føler meg overkjørt, og syns ikke det er rett at det skal være sånn, sier Hellem.

Han er forbausa over både dommen og den behandlingen han har fått av de sakkyndige arkeologene.

– Jeg mener at riksantikvaren bør sette seg ned og tenke annerledes. Hvis de vil at folk skal melde fra om funn i framtida, så nytter det ikke å skremme folk, mener Kåre Hellem fra Bjugn.