Hopp til innhold

Rekordmange rotter i år

Skadedyrbekjemperne venter rotteinvasjon i norske bolighus i høst. Rottene trekker inn i kulda, og med rundt tre rotter per nordmann, kan mange få besøk.

Rotte i rottefelle

For å variere har jeg gitt dem spekemat i dag, sier Ketil Flatøy, som har rotter under huset.

Foto: Ketil Nesgård / NRK

Underjordisk kanal under Møllenberg

Rottene sprer seg raskt gjennom underjordiske kanaler.

Foto: Ketil Nesgård / NRK

– Javisst, her er det dyr. Her springer de i hopetall i kanalen, sier Stig Erik Haarberg i skadedyrfirmaet Pelias.

Mest aktive nå

Vi er på rottejakt i en av de omtrent 150 år gamle underjordiske kanalene på Møllenberg i Trondheim. I kloakken lever over 80% av rottebestanden, som akkurat nå søker til bolighus over hele landet, sier Haarberg.

– Vi har et høyt nivå av rotter i Trondheim og på høsten er rottene mer virksomme, for nå leter de etter mat. De planlegger vinterhalvåret. Vi får mange bekymringstelefoner fra kunder som har sett rotter i hagen sin, sier skadedyrbekjemperen.

Rekordmange

I år er rottene rekordmange, ifølge skadedyrbekjemperne. De anslår at det finnes omtrent tre rotter per innbygger. Det betyr at Trondheim, som har slitt med rotter i år, kan romme over en halv million av dem.

– Jo flere rotter vi har, desto større utfordring har vi. Rottene har en tendens til å trekke inn der det er litt varmt og lunt. De har lett for å smette inn og etablere seg i løpet av vinteren, sier Haarberg.

Rottebol under huset

Rotte i rottefelle

Dette er ei ung lita rotte, sier Flatøy.

Foto: Ketil Nesgård / NRK

– Se, her er det rotte i dag og. Det er vel rotte nummer tretten eller noe sånt, sier Kjetil Flatøy.

Familiefaren bøyer seg under husveggen, og har fått ei rotte i fella igjen. Han har et stort rottebol med tre innganger og full aktivitet rett under huset sitt.

Rottejakt med fiskekaker

Flatøy satte opp gift og feller da han innså at beboerne i underetasjen kan ende opp i selve hovedhuset.

– Jeg kom ut en morgen og så ei rotte ute på grusen her. Da tenkte jeg at hvis jeg ser ei, så er det sikkert flere. Jeg kjøpte noen feller og de har jeg stående under gangen min. De lades med noe som lukter godt. Fiskekaker har vist seg å være en suksess. I dag har jeg variert kostholdet litt og lagt ut spekepølse. Det er tøffe dyr, men jeg vil helst ikke ha dem inne, sier Flatøy.

Død rotte foran døra

Død rotte

Ynge Løkås fant denne foran inngangsdøra si.

Foto: Kjetil Nesgård / NRK

– Den va'kke særlig fin. Ganske nasty. Heslig betyr det, sier 22 år gamle Yngve Løkås og ler.

Han ble møtt av ei død rotte rett foran inngangsdøra til blokka si i sentrum tidlig i morges. Nå er han redd for å være en av de som er utsatt når kulda setter inn.

– Nei, jeg må få sperret vinduene mine. Lukke dørene. De kommer seg vel inn gjennom veggene uansett, fulle av sykdommer og dritt, sier Løkås.

– Hold orden på søpla

Skadedyrbekjempere på jobb

Her er det liv, konstaterer Stig Erik Haarberg.

Foto: Ketil Nesgård / NRK

Miljøenheten i Trondheim kommune mener folk kunne vært flinkere til å passe på sitt eget søppel og sitt eget hjem. Også Folkehelseinstituttetet ber folk ta sine forholdsregler.

Det er mye man kan gjøre selv for å holde inntrengerne ute. Tiltak som iverksettes i år kan minke neste års bestand, og derfor er det viktig å gjøre noe, sier Stig Erik Haarberg i Pelias.

– Hold orden på veden, søppel, rot og rask. Sørg for at det er tett under bordkledningen. Det er alfa og omega nå i høst.