Rotter overalt i København etter oversvømmelsen

Danske myndigheter advarer mot å røre de mange rottene som har kommet opp fra kloakken etter regnværet, og mot smittefare i kloakkfylte kjellere.

Video 924b8f45-f081-410b-8fc0-3a90679dd1c8.jpg

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Denne trappenedgangen er ett av stedene som nå må tømmes for vann etter det kraftige regnværet i Stor-København.

I løpet av lørdagen falt det opp mot 150 millimeter regn flere steder i Stor-København. Resultatet ble en stor oversvømmelse i den danske hovedstaden i helgen.

De massive vannmassene har presset rottene opp av klokksystemet i København, opplyser rottebekjemperne i Købehavn kommune.

– Vi har i helgen hatt eksempler på rotter som har blitt presset opp fra hovedkloakkårer og private stikkledninger, til fallstammer og vannlåser, sier Morten Otkjær Thune, områdesjef for skadedyr i kommunen til nyhetsbyrået Ritzau.

Rotter overalt

Regnskyllet i København oversvømmet kloakkanlegget så raskt og så voldsomt at rottene ikke kunne søke ly eller klynge seg fast til noe. Det ligger døde rotter som har blitt skylt opp flere steder i byen.

Både døde og levende rotter har blitt presset opp i private kloakkanlegg. Rottebekjemperne i byen tror det er rotter bak dusjkabinetter, under håndvasker i vannlåser, kjellere og i fallstammer.

– Vi har hatt to eksempler på at folk har forsøkt å helle varmt vann på levende rotter nede i toalettet, forteller Thune til Ritzau.

(Saken fortsetter under bildet)

Oversvømmet trappenedgang i København

Det er et stort oppryddingsarbeid etter regnværet. I løpet av lørdagen falt det opp mot 150 millimeter regn flere steder i Stor-København.

Foto: EVN

– Ikke rør rottene

Kommunens rottefolk advarer samtidig kraftig innbyggerne mot å røre de døde rottene.

– Det beste man kan gjøre er å ta en plastpose over hånden, ta rotten i den og kaste den sammen med det vanlige husholdningsavfallet, forklarer Thune.

Rottene er nemlig ikke farlige hvis man ikke tar på dem. De farlige bakteriene sitter først og fremst i pelsen, og ingen av dem smitter over luft.

Kjellere fulle av kloakk

Kjellere står under vann overalt i København etter det kraftige regnværet. Nå venter nye farer i oppryddingsarbeidet, melder Danmarks Radio.

Flere kjellere er nemlig fylt opp av kloakkvann. Det er en reell smittefare når folk nå skal forsøke å få vannet ut, advarer myndighetene.

– Man må ta på støvler og hansker hvis man vil ned i en oversvømmet kjeller. Deretter skal man vaske både seg selv og tøyet grundig for å ikke spre de bakteriene som måtte være der, sier overlege Kåre Mølbak ved Statens Serum Institut til DR.

(Saken fortsetter under bildet)

Veien til Lyngbymotorveien I københavn dekket av vann

Oversvømmelse i København etter regnvær

Foto: Bax Lindhardt / SCANPIX

– Ikke noe barnebasseng

I mange kjellere vil smittefaren ikke være spesielt stor, siden kloakkvannet er tynnet ut betraktelig. Likevel fråråder myndighetene spesielt at de yngste i familien går ned i kjelleren.

– Hvis man har barn eller dyr, så skal de altså ikke leke rundt nede i den våte kjelleren. For det er altså ikke snakk om noe barnebasseng, sier Mølbak.

Langt fra alle innbyggerne har hatt besøk fra et forsikringsselskap etter regnværet. Selv om folk vurderer om de skal vente til hjelpen kommer frem, er det en god idé å forsøke å rydde opp etter skadene selv.

– Jo hurtigere man får vannet unna og luftet ut, jo mindre fare vil det være for at smitten brer seg og du blir syk, sier Mølbak.

Butikken DELE i København ble rammet av oversvømmelse

Butikken DELE var blant stedene som ble rammet av oversvømmelsen.

Foto: Bax Lindhardt / SCANPIX
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt