Hopp til innhold

Regnet presser strømprisene ned

Den ekstreme nedbøren i sommer har fått strømprisene til å gå helt til bunns. Laveste spotpris natt til tirsdag var ned mot 1 øre per kilowattime (kWh).

Regnet fosser ned

Heftig regn kan gjøre godt for lommeboka til strømkundene.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Tirsdag formiddag lå prisen på 4,3 øre per kWh inkludert moms i hele Sør-Norge.

Midt- og Nord-Norge noterte priser på rundt 27 øre. Når strømregningen for september kommer blir likevel ikke forskjellen så stor.

Det er bare dem som har avlesning hver time eller hver dag som får nyte godt av de laveste prisene. For den vanlige strømbruker beregnes et gjennomsnitt for måneden. Dessuten kommer nettleien i tillegg med rundt 40 øre per kWh.

Regn og vind

De rekordlave prisene skyldes nedbøren, som gir mye tilsig til kraftmagasinene, mye vind i Danmark som reduserer muligheten for eksport dit og forholdsvis høye temperaturer i Norge, forklarer porteføljeforvalter Pål Johannessen i Bergen Energi.

– Vi har fått mye nedbør de siste dagene. Samtidig er grunnvannet høyt slik at lite vann forsvinner. Sesongmagasinene i Sør-Norge er stort sett proppfulle. Strømprodusentene må produsere strøm eller la vannet renne ut uten at det får noen verdi. I den situasjonen velger de å produsere selv om prisene går i bunnen, sier Johannessen.

Ned mot 1 øre

Spotprisen som noteres på den nordiske elbørsen Nord Pool gikk helt i bunnen tirsdag. Prisen lå på 3,4 øre per kWh i Sør-Norge. Med moms blir det 4,3 øre.

– Noen timer på natten var prisen enda lavere, helt nede på 1 øre per kWh i tre timer, opplyser kommunikasjonsdirektør Siw Hauge i Nord Pool Spot.

Hun forteller at dette ikke er helt enestående. Sist gang prisen tangerte bunnen var i 2009.

Det er i første rekke industribedrifter som har timeavlesning av strøm og kan utnytte de lave prisene.

– Men også vanlige forbrukere vil nyte godt av lave priser ved at gjennomsnittsprisen blir lavere, sier Hauge.

Ikke varig

– De dagene vi er inne i nå er et ekstremtilfelle. Det kan være kortvarig at prisene ligger så lavt. Men blir det fortsatt våtere enn normalt, så vil det være et press på produsentene for å få ut vann. Går vannet forbi turbinene, så taper de penger. Det er været som avgjør, sier Johannessen.

Han forteller at en strømkabel mot Danmark var ute av drift natt til tirsdag.

Dette kan ha medvirket til ekstra lave priser i Sør-Norge ettersom det ikke var mulig å eksportere mer strøm.

Onsdag går prisene oppover igjen. Nattprisen blir lav, men på dagen kommer prisen opp i rundt 20 øre i Sør-Norge og 8 – 10 øre mer i resten av landet, ifølge tallene fra Nord Pool.

(NTB)