Hopp til innhold

– Dette er en uklok beslutning

Politiets Fellesforbund reagerer sterkt på forslaget om sammenslåing av politidistrikt.

Sør-Trøndelag politidistrikt

Leder i Politiets Fellesforbund i Nord-Trøndelag, Rune Arstein, mener sammenslåing vil koste mye mer enn det sparer.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Antall politidistrikt bør reduseres fra dagens 27 til 18, foreslår Politidirektoratet overfor Justis- og politidepartementet.

Direktoratet ønsker blant annet å slå sammen Sør- og Nord-Trøndelag politidistrikt.

– Dette blir helt feil. Vi mener at det ikke vil gi noen innsparinger, verken i form av personell eller kostnader, sier Rune Arstein, leder i Politiets Fellesforbund i Nord-Trøndelag.

Les også:

Lange avstander

Arstein er spesielt redd for at store avstander vil gjøre at nærheten til ledelsen vil forsvinne helt.

– Jeg tror det blir veldig langt fra de som er ute i distriktene til den sentrale politiledelsen, og det tror jeg er uheldig.

Direktoratet mener politiet kan utnytte sine ressurser bedre hvis de reduserer antall politidistrikt i Norge. Ifølge Arstein vil avstandene bli så store ved en sammenslåing, at det blir vanskelig å drive politiet.

Svært ulike

Organiseringen og måten politiet arbeider på kan variere veldig fra distrikt til distrikt.

Arstein sier for eksempel at måten politiet jobber og driver ledelse på i Nord-Trøndelag er veldig forskjellig fra hvordan det gjøres i Sør-Trøndelag.

– Nord-Trøndelag er jo et distriktsfylke. Vi er veldig dentralisert organisert, og vi ønsker fortsatt å ha denne organiseringen. Ved sammenslåing vil det bli en helt annen måte å jobbe på.

I fjor foreslo Politidirektoratet å kutte antall distrikter fra 27 til 23, 18 eller 15, men direktoratet ser nå altså på 18 som det ideelle antallet.

– Distriktene kan bli lidende

Resten av anbefalingene ser slik ut: Sammenslåing av Østfold politidistrikt og Follo politidistrikt, Vestoppland og Gudbrandsdal, Østfinnmark og Vestfinnmark, Sunnmøre og Nordmøre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag, Salten og Helgeland, og Vestfold og Telemark politidistrikt.

– Jeg håper folk vil innse at dette er feil måte å gjøre det på. Vi er redd for at distriktene vil bli lidende når direktoratet tenker som de nå gjør, sier Arstein.

– Vi har jo nettopp vært igjennom en prosess hvor vi har gått ned fra 45 politidistrikt til 27, og nå vil de bare slå sammen mer.

Effektivisering

Politidirektoratet mener at reduksjon i antall distrikter vil være bedre både for innbyggerne og politiet.

– På et faglig grunnlag mener POD at 18 distrikter vil gi et mer effektivt og slagkraftig politi. Men vi fremhever ikke minst at distriktene i fremtiden må få anledning til en mer selvstendig og friere organisering internt i hvert distrikt. Dette har stor støtte i etaten, sier Refvik.

Direktoratet understreker at anbefalingene kun er innspill i forbindelse med en varslet stortingsmelding neste år om organiseringen i politiet, skriver Haugesunds Avis.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.