Hopp til innhold

Kan redde flere nyfødte med hjertefeil

Ny ultralydmetode på NTNU kan redde flere nyfødte med hjertefeil. Med bedre bilder blir det lettere å stille riktig diagnose.

NTNU-stipendiat og overlege Siri Ann Nyrnes.

NTNU-stipendiat og overlege Siri Ann Nyrnes, sier det er viktig å forbedre ultralyddiagnostikken.

Foto: Rhode-Iren Ludvigsen Kjørstad

600 nyfødte i Norge har hjertefeil. Det er rundt en prosent av alle nyfødte. Medfødt hjertefeil er den største gruppa av medfødte misdannelser blant barn, men er det ikke alltid lett å diagnostisere feilen, skriver forskning.no.

Ultralyd er viktig

Alle barn der det er mistanke om hjertefeil blir undersøkt med ultralyd.

– Ultralyd av hjertet og venene rundt er den mest skånsomme undersøkelsesformen, sier overlege og NTNU-stipendiat Siri Ann Nyrnes.

Hun mener de andre metodene som brukes, magnetisk resonans, computertomografi, angiografi og kateterisering, ofte krever beroligende medisiner, narkose eller fører til strålebelastning. Det vil Nyrnes helst unngå.

– Det er viktig å forbedre ultralyddiagnostikken, sier hun.

Kan redde liv

Noe av det viktigste er å finne ut om den nyfødte har feil i blodkarene inn og ut fra hjertet. En slik feil kan for eksempel gjøre at blodet som kommer fra lungene, ledes inn i hjertets høyre forkammer i stedet for venstre forkammer.

– Dette kan være vanskelig diagnostikk, og her er forbedret blodstrømsavbilding verdifullt.

Forskerne i Trondheim har vist at den nye teknikken kan gi bedre bilder av blodstrømmen i lungevenene hos nyfødte.

– Når barn har nedsatt surstoffmetning i blodet, er det viktig å finne årsaken både så skånsomt og så hurtig som mulig. Det redder liv, sier Nyrnes.

Mer forskning gjenstår

NTNU-miljøet arbeider videre med å forbedre teknikken.

– Det er ennå for tidlig å anbefale endret klinisk praksis. Vi mener at den nye metoden i framtida kan bli et nyttig supplement til dagens ultralydmetoder, sier Nyrnes.