Hopp til innhold

– Ikke frykt jegerne under jakta

200.000 jaktkåte jegere bør ikke skremme deg fra å ferdes i marka.

Elgjegere

Selv om det for tiden kryr av menn og kvinner med børser i skogen trenger du ikke å føle deg utrygg, ifølge Norges Jeger- og Fiskerforbund. Her er jegere på elgjakt i Malm i Nord-Trøndelag.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Rundt 200.000 jegere vandrer for tiden rundt i norsk natur med børse og ammunisjon på jakt etter storvilt som elg, hjort og rådyr.

Likevel behøver ikke turgåere å unngå marka under jaktsesongen.

– Det er større risiko å sette seg i en bil og kjøre til skogen, enn å ferdes i skogen under jakta, sier Endre Alstad til NRK.no.

Han er fylkessekretær i Norges Jeger- og Fiskerforbund Nord-Trøndelag, og han er klar på at frykten for å bli skutt på under jakten er kraftig overdrevet.

– Så vidt meg bekjent er det vel en eller to bærplukkere som har blitt skutt under jakta i Sverige og Norge de siste årene, sier han.

Slik unngår du å bli skutt

Likevel var det flere jaktulykker i Norge i fjor. Blant annet måtte en jeger fra Nord-Trøndelag på sykehus med haglkuler på hver side av hovedpulsåren i halsen etter at han hadde blitt forvekslet med en tiur.

– De er jo tragiske de ulykkene vi har hatt, men når det først skjer en jaktulykke så er det som regel en jeger som skyter en annen jeger, beroliger Alstad turfolket.

Han mener at jegernes kamuflasje bidrar til forvirring, og at du som turgåer lett kan føle deg mye tryggere dersom du har på deg klær med sterke farger.

– Bruk klær som synes godt. Man trenger ikke å gå til det ekstreme, men med farger som blått, rødt eller gult vil du vises bedre, sier han.

– Kom deg ut i skogen og nyt høsten

Ei kule fra en jaktrifle kan gå så langt som fem kilometer dersom jegeren bommer på byttet.

– Alle jegere er forpliktet til å forsikre seg om at bakgrunnen er sikker. Man skyter ikke mot en silhuett av et dyr som står på en åskam, sier Alstad.

I tillegg skal jegeren ha observert hvilket dyr man sikter på, hvilket kjønn det er snakk om og alderen på dyret før man løsner et skudd.

– Du skal være hundre prosent sikker på det du skyter. De gangene denne regelen ikke følges handler det om for stor tenning, og at jegerne ser det de har lyst til å se, forklarer fylkessekretæren, som selv er en aktiv jeger.

Han er overbevist om at turgåere ikke bør være redd for å ferdes i områder der det pågår jakt.

– Folk må bare ha seg ut og nyte høsten i skogen. Det er mye mer helsebringende enn skadelig, oppfordrer Alstad.